A Mir űrállomás végnapjai

Ma éjszaka kapja a Mir űrbázis az utolsó parancsait: Lassíts! Semmisülj meg!
Angolul tudó olvasóinknak egy honlap.

Magyar Távirati Iroda
Kritikus magasságban a Mir
 A Mir űrállomás szerda reggelre a megsemmisítése szempontjából kritikus, 220 kilométeres pályamagasságra süllyedt. A Moszkva melletti, koroljovi orosz űrközpont szakértői így most már hozzáláthatnak az utolsó három fékezőimpulzus végső előkészítéséhez, a megsemmisítés záró szakasza röppályájának pontos kiszámításához, "felépítéséhez".

    Az orosz földi irányítóközpont szerdai közlése szerint a Mir és a hozzá kapcsolt Progressz teherűrhajó - ez utóbbi hajtóművei döntő szerepet játszanak a 137 tonnás űrmonstrum fékezésében - berendezései normálisan működnek, s zavartalan a rádiókapcsolat is az űrbázissal, amely kész a földi parancsok fogadására.
     A Mir pénteken reggel - közép-európai idő szerint fél nyolc és nyolc között - semmisül meg a Csendes-óceán fölött.
     A kiszolgált orosz űrbázis "szabad, de felügyelt sodródása" után a földi irányítóközpont pénteken hajnalban, közép-európai idő szerint várhatóan fél kettő után néhány perccel adja ki a parancsot az utolsó három fékezőimpulzusra, amelyet a Progressz teherűrhajó segítségével hajtanak végre. Előzőleg a Nap felé fordítják a sodródó bázist, hogy biztonságos irányítása érdekében teljesen feltöltsék napelemeit. Az első fékezőimpulzus és a megsemmisülés között csaknem hét óra telik el, vagyis eléggé hosszúra nyúlik a Mir "agóniája".
     A Mir azon törmelékei, amelyek nem semmisülnek meg a Föld légkörében (ez várhatóan 20 tonna körüli "űrszemét"), a Csendes-óceán déli részébe zuhannak, közel egymillió négyzetkilométeres zónába. Orosz részről cáfolták azokat a feltételezéseket, hogy a Mir törmelékcsóvája rossz esetben akár Dél-Amerikát is elérheti. A moszkvai humor azonban nem hagyta ki ezt a ziccert sem: "A Mir űrállomás március 23-án a kijelölt övezetben, a Csendes-óceán déli része felett semmisül meg - jelezte hivatalosan az orosz kormány a Japánnak és néhány dél-amerikai országnak küldött részvéttáviratában" - hangzik a legújabb moszkvai vicc.

Vissza a kezdőlapra