Sikeres magyar modell
Dunaszerdahelyen tartotta III. Kongresszusát a Magyar Koalíció Pártja 2001. február 3-án. A Kongresszuson jelen volt a határon túli magyarság majd minden képviselője. A déli szünetben Bugár elnök úr interjút adott a Magyar-Hon-Lap számára.

MHL: Tisztelt Elnök Úr! Markó Béla, az RMDSZ elnöke üdvözlő beszédében egy magyar modellről beszélt, amely a magyar kisebbségek politikáját jellemzi. Miben áll ennek lényege?
Bugár Béla: A magyar nemzeti kisebbségek nem az erőszak, a robbantások vagy tűntetések útját járja, sokáig nem is figyelt fel rájuk a világ. Mi alkotmányos utat járunk és azt reméljük, hogy ezzel nem ideiglenes eredményeket csikarunk ki, hanem a többségi nemzet számára is előnyös tartós megoldásokat érünk el.

MHL: Valóban furcsa, fordított világ van a Kárpát-medencében. Itt az erőszak inkább a többségi szélsőséges nacionalistákra jellemző. A magyar modell most végre eredményesnek látszik, az RMDSZ például ellenzékbe kerülve is komoly sikereket tudhat magáénak. A Magyar Koalíció Pártja is sikeres tárgyalások után van, ami pl. a nyelvi kartát illeti, sőt a nyitrai magyar kar dolgában is pislákol valami remény. Van-e összefüggés Magyarország gazdasági és politikai eredményei és a "magyar modell" hatásossága között.
Bugár Béla: Ez egyértelmű. Amióta Magyarország a térség "éllovasa" lett, azaz egyre erősödő gazdaságú NATO ország az Európai Unió kapujában, minket is sokkal komolyabban vesznek. nagy felelőség ez a magyar kormány számára. Tudniuk kell: az ő sikereik a mi életünket is biztonságosabbá teszik.

MHL: Az anyaországi politikai élet és a határon túliak kapcsolatában sajátos helyzetet eredményezett, hogy az országgyűlés a beterjesztett kormányjavaslattal ellentétben a Magyarok Világszövetségének szánt támogatást átirányította az Illyés közalapítványhoz. Elnök úr hogyan fogadta a hírt?
Bugár Béla: Teljes mértékben helyeslem. Az MVSZ Szlovákiában kifejezetten a magyar Koalíció ellenében tevékenykedik. A mi erőn az egységünkben van. Miután megvitattuk például., hogy az itt élők számára az un. kettős állampolgárság nem járható út, a világszövetség aláírás gyűjtő kampányba kezdett. Arra hivatkozva gyűjtöttek, hogy ezt a budapesti kormány kérésére teszik, ami természetesen merőben ellentétes volt a valósággal. Egy ilyen szervezetet nem szabad a korábbi formában támogatni.

MHL:A kormányzás általában megviseli a kormányzó pártokat, népszerűségük csökken, nagy a kiábrándulás. Utolérte a kormányzó pártoknak ez a sorsa az önök pártját is?
Bugár Béla: Ennek semmi jele nincs. A párttagság kitart mellettünk, sőt beáramlást is észlelünk, amelynek egyrészt örülünk, másrészt vigyázni kell, karrieristákra nincs szükség. Népszerűségi mutatóink nem csökkennek, hanem nőnek.

MHL:A párt nemzetiségi jellege és a "magyar modell" alkalmazása összefüggésben van-e ezzel az örvendetes jelenséggel?
Bugár Béla: Igen, a szlovákiai magyarság tudja, ez az a politikai erő, amelyre számíthat, és amely eredményesen képviseli érdekeit és értékeit.

MHL: Elnök Úr, köszönjük az interjút.

n.ó.
Vissza a kezdőlapra