A Himnusz születésnapja - a Magyar Kultúra Napja

Tizenkét esztendeje ünnepe a magyar kultúrának január 22., tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 178 éve e napon fejezte be Hymnus című költeményét. Sok helyszínen sokféle ünnepséggel tisztelgünk Kölcsey és Himnuszunk előtt. (Érdekesség: a Himnusz japán fordítása: 1.rész, 2.rész)

A budapesti események füzérében vasárnap rendezett ünnepi hangversenyt a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége a Néprajzi Múzeumban. A koncerten közreműködött a Budafoki Kamarakórus és Kamarazenekar, a budapesti Andor Ilona Gyermekkar, a mihálygergei Tücsök Ifjúsági Népzenei Együttes, a bajai Ad Libitum Kórus, valamint a Budapesti Ifjúsági Kórus. A Szépművészeti Múzeum kiállításai vasárnap díjtalanul voltak látogathatóak. A vendégek ugyanekkor megtekinthették a felújított Dór Csarnokot is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a vendégek hétfőn megnézhetik azokat a legújabb relikviákat, amelyekhez a kulturális tárca soron kívüli vásárlással segítette a közgyűjteményt, illetve az Országos Széchényi Könyvtárt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a múzeumot Széchenyi István és hitvese, Seilern Crescence portréjával, az Országos Széchényi Könyvtárt pedig a bibliotéka alapítójára, Széchényi Ferencre és leszármazottaira vonatkozó eredeti dokumentumokkal gazdagította. A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidárium kávézója kora esti programjában ugyancsak hétfőn szerepel a műsoron Kemecsi Ferenc - Svédországban élő színész, rendező - "Lélektől lélekig" estje. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvényének címe "...a szónoklat az élet eszköze, s komoly, mint maga az élet." Az irodalmi műsorban közreműködik Hegedűs D. Géza és Téri Sándor színművész, valamint Oravecz György zongoraművész.

Ugyancsak a Károlyi palotában tartandó emlékülésen Ratzky Rita: Kölcsey, a szónok; Praznovszky Mihály: "Orátorok, rétorok, fecsegők" címmel tart előadást, Posgay Ildikó pedig napjaink retorikáját elemzi. A Néprajzi Múzeumban az Időképek című kiállítást szakemberek kalauzolásával járhatják be az érdeklődők. A tárlatvezetések 11, 14, illetve 16 órakor kezdődnek. A gyermekeket a Játékidő című programra is várják az V. kerületi Kossuth Lajos téri intézménybe.

Göncz Árpád elnökletével a Magyarország Európában Alapítvány ünnepségén első ízben adják át a Magyar Irodalmi Díjat. Az alapítványt egy évvel ezelőtt tíz nagyvállalat menedzsere hozta létre a kultúra támogatására, Magyarország európai csatlakozásának elősegítésére.

A nap eseményeinek krónikájához tartozik még a Falvak Kultúrájáért Alapítvány gálája a Magyar Honvédség Művelődési Házában. Az ünnepség keretében avatják fel a Magyar Kultúra 2001. évi Lovagjait a Stefánia palotában. A kitüntetést a Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1998-ban hozta létre a millennium alkalmából a művészi, az irodalmi és a közművelődési teljesítmények elismerésére.

A magyar kultúra napján adják át a hagyományoknak megfelelően a Márai Sándor-díjakat a kulturális minisztériumban. Az ünnepi események sorának mintegy betetőzéseként adják át a Kölcsey Ferenc-díjakat a kulturális tárca esti központi rendezvényén. A nemzeti kulturális örökség minisztere által a 2001. évi ünnepi alkalomra alapított Kölcsey Ferenc millenniumi díjat a művészeti élet öt jeles személyisége veheti át hétfőn a Magyar Nemzeti Galériában.

Külföldön is megemlékeznek az ünnepről. A Párizsi Magyar Intézet vasárnap 19 órakor ünnepi műsorral köszöntötte a Magyar Kultúra Napját. Az intézet, folytatva a hagyományokat, idén is magyar nyelvű előadással tisztelegett a Himnusz születésnapja előtt. Ezúttal Kocsis István: Bólyai estéje című darabját tekinthették meg az érdeklődők, melyet Ferenczy István, a Marosvásárhelyi Színház művésze adott elő.

Vissza a kezdőlapra