FKGP - Molnár Róbert lemondott főtitkár-helyettesi tisztéről
Az InforRádióban elhangzott híradás, a TV és a sajtó egyéb jelentései alapján

Molnár Róbert

A kisgazda politikus az MTI-nek is elküldte annak a levélnek a másolatát, amelyben döntéséről tájékoztatja Torgyán József pártelnököt. Levelében köszönet mond Torgyán Józsefnek egy évtizedes bizalmáért. "Remélem, hogy döntésemmel hozzájárulok az országos elnökség egybehangzó, félreérthetetlen határozatainak meghozatalához, az elnökség egységének megteremtéséhez" - áll az FKGP-s politikus levelében.

Molnár Róbert azért mondott le a Független Kisgazdapártban betöltött főtitkár-helyettesi posztjáról, mert úgy véli, hogy megrendült iránta az országos elnökség bizalma. Erről a kisgazda parlamenti képviselő nyilatkozott az MTI-nek kedden. Elmondása szerint a szombati rendkívüli elnökségi ülésen érzékelte a bizalomvesztést. Felidézte: az ülés után arról akarták meggyőzni, hogy határozat született az év végi gödi pártelnökségi ülésen Liebmann Katalin budapesti elnök vezetői tisztségéből történő felfüggesztéséről.

Leszögezte: "nem szúrta hátba az elnököt", s Torgyán József jelenlétében is kiáll amellett, hogy Gödön nem született határozat a budapesti elnökség felfüggesztéséről. Hangsúlyozta, hogy nem Torgyán Józsefet, hanem a "módszereket" kritizálta.

Molnár Róbert szélmalomharcnak minősítette azt az aláírásgyűjtési kezdeményezést, amely a kisgazdapárt országos nagygyűlésének összehívására irányul.

- Pártalkotmányossági szempontból Torgyán József támadhatatlan - jegyezte meg az elnökségi tagságától is megvált politikus.

Bernáth Varga Balázs

- A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt megyei szervezetei nyilatkozataikban elhatárolódtak az egységbontó törekvésektől, egyenként sorakoztak fel Torgyán József országos elnök és az országos elnökség mögött - áll Bernáth Varga Balázs FKGP országos főtitkár közleményében.

A politikus szerint a kisgazda megyei elnökök "mélyen elítélik Csúcs László alaptalan vádaskodásait, egyedül az ellenzéknek tetsző, romboló szándékú megnyilatkozásait".

A kisgazdapárt Békés megyei szervezetének álláspontja szerint "ismétlődni látszik az az 1991-1992-es kezdeményezés, amellyel kívülről akarták meghatározni a kisgazdapárt vezetőit, közszereplőit".Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint mindennemű támadás mögött, amely a kisgazdapárttal kapcsolatban az utóbbi időben megfogalmazódott, "az a háttérpolitikai szándék áll, hogy az FKGP felmorzsolásával kétpólusú váltópolitikát valósítsanak meg".
 

 Lányi Zsolt

Az FKGP alelnöki posztjáról a közelmúltban lemondott Lányi Zsolt viszont úgy látja: "pillanatok alatt" összegyűlhet az a mintegy 800 aláírás, ami szerinte az országos nagygyűlés összehívásához szükséges. Közlése szerint több kisgazda politikus arra kérte őt, hogy adott esetben vállalja el a pártelnöki teendőket. Lányi Zsolt, aki erről az MTI-nek nyilatkozott, nem akarta megnevezni, hogy kikről van szó, "mert esetleg retorzió érné őket". Emlékeztetett: elnökké választása először akkor vetődött fel, amikor még úgy volt, hogy Torgyán József kisgazda elnök lesz az államfő.

A honatya lehetőséget lát arra, hogy az FKGP-ből korábban kizárt tagok ügyét felülvizsgálják, ha - mint mondta - új vezetése lesz a pártnak.


Nem az a döntő kérdés, hogy a vitás kérdésekben Torgyán Józsefnek, vagy az ellene fordulóknak van-e igaza,  hanem az, hogy ha így folytatódik, a többi marakodó párthoz hasonlóan a Kisgazdapárt is elveszítheti
- talán hosszú időre- politikai súlyát.

Vissza a kezdőlapra