Meglesz... gyerünk!
Sajátos módon kommentálta a Fidesz jelentős előretörését Kovács László, az MSZP elnöke. Csodálkozott, hogy a kisgazdapárttal összefonódott Fideszt többre tartanák a polgárok, mint eddig. Nem is hitte el az adatot, mert a többi közvélemény-kutató eredményeitől tette függővé, hogy mennyire foglalkozik az üggyel.
Ez a válasz a régi MDF-es időket idézi, amikor a jobb közép politikusok tartották manipulációnak, nem a valóságot tükrözőnek a számukra kellemetlen adatokat. (Ebben a műfajban a legnagyobbat Hasznos Miklós alkotta, amikor 1994-ben, a KDNP alelnökeként, a szavazófülkéket elhagyók körében végzett közvéleménykutatást is manipulációnak nevezte.)
Tudni kell még, hogy az elmúlt hónapokban talán a Tárki mérte a legnagyobb távolságot a Fidesz és az MSZP között. Kovács tehát Hasznos nyomába lépett, s ezzel nem feltétlenül lesz hasznos pártja számára.

Számomra nem az a meglepő, hogy a Fidesz előretört, hanem az, hogy az MSZP miért volt eddig elől.

Tartalmatlanok, nincsenek üzeneteik. Fél éve mást sem hallunk tőlük, hogy ki fogja majd győzelemre vezetni őket. A "három tenor" lesz az? Esetleg a triumvirátusok régi szokásai szerint kettő összefog egy ellen, majd egyikük elteszi láb alól a másikat? Ismerjük el: Kovács valami újat produkált az ügyben. Összefogott Hornnal Németh ellen és fordítva. Legalábbis a látszat ezt mutatja. No meg a tény, hogy egyedül maradt a porondon. Ez sok idejébe került. Ezért csak most kezdheti az elmélkedést, hogy ötnegyed évvel a választások előtt kik szüljék meg a programot. Ráadásul csodálkozik, hogy a vének tanácsa összetételéről szóló bejelentés ígérete nem mozgatja meg az emberek szívét. De még szavazó kedvét sem.
Nagy fáradságába kerül majd a független médiának, hogy az MSZP vánszorgásáról elhitesse a magyarokkal, hogy az valójában csak mélyrepülés.

Az MSZP hibái, mulasztásai és nívótlansága azonban nem elég a Fidesz győzelemhez. A kormány minden eddigi kormányoknál jobb eredményei sem. Most az apró munka korszaka jön. Képviselők, pártcsoportvezetők, szövetségesek: Fidelitas és talán elsősorban MKDSZ. Most kell a politikai gátra menni, s megakadályozni, hogy kiöntsön a csatorna. Mérges és fertőző anyagokkal van tele. Mi viszont termékeny földeket, zöld mezőket, békét, új otthonokat, szaladgáló kisgyerekeket szeretnénk.

Meglesz... gyerünk!

Surján László

 
 
Vissza a kezdőlapra