Ügyetlen MSZP kommunikáció
Hazudott-e Kovács László az Info rádiónak?
Március 25-én kora délután adta ki az MTI a hírt az MSZP szocialista platformjának állásfoglalásáról.
Eszerint az MSZP Szocialista Platformjának ügyvivő testülete kezdeményezi a párt elnökségénél: foglaljon állást az MSZP kongresszusának tavasz végére történő összehívásáról.

  Erről Nagy Sándor, a platform vezetője az MSZP elnökségi tagja
  nyilatkozott az ügyvivő testület vasárnapi ülését követően az MTI-nek.
  Ma Magyarországon kormányválság van, áttekinthetetlen állapotok felé
  halad az ország - fogalmazott Nagy Sándor. Szerinte ebben a
  helyzetben minden lehetséges eshetőségre, így egy előre hozott
  választásra is gondolva az MSZP-nek a lehető leghamarabb döntést kell
  hoznia a választásokra való felkészülést érintő kérdésekről, ezen belül
  választási programjának téziseiről, az országos lista elfogadásáról,
  valamint miniszterelnök-jelöltje személyéről. Nagy Sándor közölte, hogy
  a Szocialista Platform rövid időn belül állást foglal arról: kit vagy kiket
  tudnak támogatni miniszterelnök-jelöltnek.

A fenti hír azért is figyelemre méltó, mert március 24-én, szombaton Kovács László az Info rádiónak azt mondta, hogy ezt a javaslatot ő terjesztette elő azon a tanácskozáson, amelyen Nagy Sándor is részt vett. Szerinte előterjesztését elfogadták és alig hiszi, hogy az elnökség vagy a választmány másképp döntsön. Debreceni sajtótájékoztatója azonban néhány ponton eltér a Nagy Sándor féle követelésektől:
Kovács László szombaton Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: mind a pártban, mind a közvéleményben érzékelhető igény van arra, hogy mielőbb kijelöljék az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

"Ugyanakkor a leendő képviselők országos listáját, illetve az MSZP választási programját még korai lenne egy nyár eleji kongresszuson nyilvánosságra hozni, arra Kovács László szerint ősszel, egy újabb kongresszuson kerülhet sor. Minderről az MSZP elnöksége vasárnap, a párt országos választmánya pedig egy hét múlva alakítja ki álláspontját - közölte az elnök."

Néhány napja, s ezeddig mindig, elhárítóan beszélt a miniszterelnök megnevezésének  előrehozásáról. Valójában személyes sikerének tekinthette, hogy a Kongresszus elodázta a döntést. Ezért volt meglepő az Info rádióban tett nyilatkozata, amelyben azt állította: ő maga vetette fel a gondolatot. Ez az, aminek a valóságtartalma kétséges. Nem érthető, hogy Nagy Sándor miért erősítene rá valamire, ami a legfőbb vezetők körében már eldöntött tény. S az általa kiadott anyagban követelően lépnek fel. Kovács ugyankkor - és ő egyedül - két kongresszusról beszél, egy tavasziról, meg egy ősziről. Ám még 21-én a miniszterelnök jelölt megnevezését csak egy közelebbről meg nem nevezett időpontú Kongresszustól várta. ("Medgyessy Péter várható szerepéről szólva Kovács László elnök március 21-én elmondta: az országos listáról, a párt választási programjáról és arról, hogy a Horn-kormány pénzügyminiszterét felkérik-e miniszterelnök-jelöltnek, az MSZP kongresszusa dönt majd.") De ebben a beszédében hozta elő a Fidesz által esetleg előrehozandó választás gondolatát, s ez adott talán jelet az MSZP belső változását sürgetőknek, hogy elindítsák a most már feltartóztathatatlan folyamatot, a rendkívüli Kongresszust, amelyen ismét megmérkőzhetnek egymással.

De hiába van új kommunikációs igazgatójuk, ezek a hírek belső megosztottságot, kapkodást jeleznek. Ráadásul nehéz komolyan venni Nagy Sándornak a kormányválságról szóló sirámait. Ha az lenne, ő örülne a legjobban. Mivel nincs, a vele való riogatással minket próbál gyengíteni. Gyermeteg, de nem teljesen veszélytelen taktika, amely valójában Orbán Viktornak a kisgazda probléma kezelésében elért eredményeit próbálja kisebbíteni.
 

Vissza a kezdőlapra