Kovács újabb veresége
avagy mi lehet egy egyhangú szavazás hátterében
Belső békét és egyhangúságot tükröz az MSZP elnökségének vasárnapi határozata. Nem tudjuk, hogy a dabasi kudarc rányomta-e bélyegét a döntésre, de az látszik, hogy a nyár elejére tervezett MSZP kongresszus összehívását is kormány ellenes támadásra használják fel. Amikor a közvélemény egyértelműen dícséri a kormányfő ügyességét, s helyesli azokat az eredményeket, amelyeket a kisgazdák belső pártviszályának a kormánytól és a Fidesztől való távoltartásában elért, balról elkezdenek kormányválságról szavalni és azt hazudni, hogy a kormány nem ura a helyzetnek.

Ez a magatartás nem új, nem is meglepő. Ám ismételt bizonyítéka annak, hogy nincs mód Magyarországon nagykoalícióra gondolni. Ez a retorika egyben előre vetíti, hogy a következő év elképesztően durva politikai csatározásokat hoz magával: a sarokba szorítottak így próbálják javítani esélyeiket.

A dudára kötött gőz arra is való, hogy elfedje, tegnap a pártelnök ismét vereséget szenvedett. Mit is mondott Kovács az elnökségi ülés előtt?

"Ugyanakkor a leendő képviselők országos listáját, illetve az MSZP választási programját még korai lenne egy nyár eleji kongresszuson nyilvánosságra hozni, arra Kovács László szerint ősszel, egy újabb kongresszuson kerülhet sor. Minderről az MSZP elnöksége vasárnap, a párt országos választmánya pedig egy hét múlva alakítja ki álláspontját - közölte az elnök."

Az elnökség  "egyhangúan" másképp határozott:

Az MSZP elnöksége azt javasolja a párt választmányának, hogy június 30-ra hívja össze a szocialisták miniszterelnök-jelöltet állító, az országos listát elfogadó és a párt választási programját társadalmi vitára bocsátó kongresszusát – ezt Kovács László pártelnök jelentette be tegnap. - olvasható a Népszabadság honlapján.

Nem vették tehát komolyan, amit elnökük mondott, ő meg, hogy ne derüljön ki a megosztottságuk, maga sem szavazott a saját elképzelésére. Kérdés, hogy a "független" sajtó észre veszi-e ezt a csúsztatást, s tudatja-e ezt a választókkal. (Azoknak, akik az SZDSZ-ben reménykednek, érdekük volna ez. De Dabas után van-e  még ilyen újságíró?)

Ugye jobban értjük, hogy miért keres három éve vezért magának a szocialista párt?

Surján László
Vissza a kezdőlapra