Az európai hadsereg szövetséges kapcsolatokat veszélyeztet

Miért olyan sürgető az újabb NATO bővítés? Gordon Smith, az amerikai szenátus európai ügyekkel foglalkozó albizottságának elnöke (Oregon állam republikánus szenátora) tárgyalás összehívását kezdeményezte, hogy részletesen megbeszéljék a 2002-ben sorra kerülő NATO csúcstalálkozó tartalmát. Kiemelkedően a legfontosabb témaként kezelik a NATO újabb bővítésének lehetőségeit.

Megjegyezte, hogy amikor a NATO elhatározza, mely államokat hívja meg a következő kör  bejutási tárgyalásaira, rendkívül jelentős, hogy “a baltiaknak ugyanolyan feltételeket szabjanak, mint az európai demokráciáknak”

“Nem ismerek fontosabb feladatot az atlanti biztonság, továbbá az Egyesült Államok és az európai szövetségesek elkötelezettségének a megerősítése érdekében, minthogy folytatjuk a bővítést”, jelentette ki Smith néhány napja egy washingtoni sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió hadseregével kapcsolatban annak a félelmének adott hangot, hogy az különutas európai katonai erővé válhat, holott annak teljes mértékben integrálódnia kellene a NATO-ba. Minden erőfeszítés, ami a szövetségtől való elválást irányába hat, csökkenti a NATO központi szerepét és az atlanti ügyek hatásos intézéseit. Smith szerint nincs még egy olyan kapcsolat, amelyik fontosabb lenne az amerikai nemzetbiztonság érdekében, mint az Egyesült Államok és az Európa közötti NATO szövetségesi partnerség. “Ez nemzetünk legjelentősebb globális kapcsolata.” Együttműködésük gazdasági, politikai és katonai jellegű.

Újra fel lehet tenni a kérdést: miért olyan sürgető az újabb NATO bővítés? Európa növekedése megtörheti Amerika nagyságát most. Az amerikai álom felébredőben van, az Európai Unió rázza őt fel. Európa kísértetiesen kezd hasonlítani az Egyesült Államokra, amivel igencsak megtöri annak egyediségét és nagyságát: a nagy népesség és terület, a sok etnikum és nyelv együttélése, a laza államszövetség. A NATO eszköz az Egyesült Államoknak; az Európába való teljes bejutásának csatornája.  Egy fejlett európai uniós hadsereg mit jelentene a NATO-nak? Nyilván nem működhet két külön katonai erő az európai földrészen; hacsak nem integrálódnak, mint ahogy Gordon Smith azt előterjesztette. A kérdés az, hogy ez érdeke-e Németországnak és Franciaországnak?

Niemetz Ágnes
NEW YORK
Vissza a kezdőlapra