Nyilatkozat
A boszniai és koszovói hadműveletekben résztvevő országokban növekvő aggodalommal szólnak az akcióban résztvevő katonák körében halmozódni látszó daganatos megbetegedésekről. Ezeket összefüggésbe hozzák az úgynevezett gyengített urán tartalmú lövedékekkel.

Több olyan szempont van, amely megnyugtató a cselekményekben résztvevő magyar katonák szempontjából:

A betegségek esetleges halmozódására mindenképpen figyelni kell. Elvi alapokon elve elfogadhatatlan minden olyan fegyver alkalmazása, amely alkalmazójára és az ártatlan civil lakosságra nézve veszélyek lehetőségét hordozza magában. Az értékeléshez hozzátartozik azonban, hogy a sugárfertőzéssel összefüggésbe hozható rosszindulatú betegségek kifejlődéséhez - minden korábbi tapasztalat szerint - sokkal több időre van szükség, mint ami a harci cselekmények óta eltelt.

Mindezek figyelembevételével - a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség véleménye szerint - a boszniai hadműveletekben résztvevő katonák megbetegedéseit túlértékelni nem szabad, belpolitikai viták tárgyává tenni pedig méltatlan.

Budapest, 2001. január 8.
 

dr. Surján László
a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
társelnöke

Olvasói levél

Subject: "egészséges fegyvereket!"???
Date: Mon, 15 Jan 2001 05:26:02 +0100
From: "Nagy Gyorgy" <gnagy@teamanalytical.com>
To: <mkdsz@elender.hu>

Tisztelettel kérdezem Dr. Surján úrtól, mik az "egészséges fegyver" kritériumai. Én csak olyan fegyvert ismerek, amely az érintetteknek kínt, halált, szenvedést okoz -
Az "urános" fegyverekről tett nyilatkozata szépen illik a szokásos kormányzati előre mosakodásba.
Már csak azt kérdezném meg, mitől(kitől) kapta szövetségük a "keresztény" jelzőt.
Szépen bemutatták ezt annak idején a magzati élet védelméről (???) szóló törvénnyel is - csak az a baj, hogy a magamfajta keresztény családos ember nem tudja a hányingerét azóta sem visszafogni.
Tessék mondani, ennyire fontos a hatalom, a pénz meg ami vel jár?

És a válasz:

Kedves Nagy György!

Érdekelne, hogy hol találkozott az egészséges fegyver kifejezéssel. Mi ilyen badarságot nem mondtunk, tessék megnézni honlapunkon a nyilatkozat teljes szövegét. Lekötelezne, ha olvasta volna valahol és megadná a forrást, mert mi nem olvastuk, és szívesen tiltakoznánk, ha valamelyik sajtótermék ezt adta volna a szánkba.

Mivel ön levele szerint keresztény családban él, bizonyára méltányolja, ha a dolgokat "gyümölcsei szerint ítéli meg" valaki. Érdemes megnézni, mi is történt a magzatvédelmi törvény bevezetése óta. A Bokros csomag
káros hatásait kivéve 1992 óta folyamatosan csökken az abortusz szám!

Ennek azt hiszem minden keresztény keresztyén örül. Ugyancsak közös lehet, hogy mindannyian soknak, elfogadhatatlannak tartunk akár egyetlen abortuszt is.

Köszönti:

Surján László
 

Vissza a kezdőlapra