Miniszterelnöki interjú
Olvasóink közül nyilván sokan látták az M1 csatornán azt az interjút, amelyet Baló György készített a miniszterelnök dolgozószobájában. Mivel a szó elszáll, az írás megmarad, az interjú főbb pontjait az alábbiakban foglaljuk össze.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a Független Kisgazdapárt belső ügyei eddig nem érintették az ország kormányozhatóságát. Remélhető, hogy nem fogják érinteni a jövőben sem. A koalíciós partnerek szinte kivétel nélkül támogatták a kormányprogram végrehajtásához szükséges törvényalkotási döntéseket. A jövőben sem fenyegeti semmi azt, hogy a parlament elé közösen bevitt indítványokat ne tisztelné meg bizalmával a Ház többsége.
Természetesen előkerült, hogy a miniszterelnök megbeszélést folytatott Lányi Zsolttal, az FKGP lemondott alelnökével. Orbán Viktor megismételte, hogy a "Balkán-szindrómával" kapcsolatos információkról cserélt eszmét az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága elnöki posztját betöltő kisgazda politikussal. A találkozónak semmi köze nem volt a kisgazdapárthoz. A koalíciós szerződésben nincs semmilyen záradék arra az esetre, ha valamelyik pártban megváltozik az elnök személye.
A kormányfő kemény tárgyalásokat vár a kompenzációs kifizetések területén, amely agrártámogatást az uniós tagállamok jelenleg nem kívánják biztosítani a belépőknek. Kemény tárgyalások lesznek a munkaerő unión belüli szabad mozgásáról. Célszerű lenne, ha Magyarországnak a csatlakozást követő tíz éven belül nem kellene megnyitnia földpiacát a külföldi állampolgárok előtt. Az átmeneti kérelemhez pontos birtokpolitikát kell csatolnia Magyarországnak. Erről az Országgyűlés hamarosan megkezdi a vitát.
A kormány három nagy csomagot fog beterjeszteni az Országgyűlés elé, amelyekben a törvénymódosítások száma a nyolcvanat is elérheti. Elismeréssel szólt arról, ahogy a televíziók közvetítik az Európai Unióra vonatkozó ismereteket. Ebből ugyan még több kellene, de a helyzet sokkal jobb, mint mondjuk három éve.
A Széchenyi tervben szereplő összegek megtalálhatóak a költségvetés különböző rovataiban, ugyanakkor a kormány azzal számol, hogy minden egyes költségvetési forint mellé "megmozdul" a magántőke is. A Széchényi terv nincs beszorítva a két éves költségvetési időtávlatba, hanem mintegy hat - tíz évre előre gondolkodik.

Orbán Viktor az idén is február 1-jén, csütörtökön értékeli az ország helyzetét a Pesti Vigadóban, s erről - rövidebb formában - az Országgyűlésben, a február 12-én kezdődő tavaszi ülésszakon is kifejti majd véleményét, amelyet a parlament megvitat.

(MHL összefoglaló)
Vissza a kezdőlapra