Orosz diplomatákat utasítottak ki kémkedés miatt az Egyesült Államokból
Az Egyesült Államok szerdán összesen "közel ötven" orosz diplomata státusú személyt utasított ki az országból, kémtevékenység folytatása miatt, illetve az orosz kémkedés kiterjedt volta miatti amerikai rosszallás kifejezésre juttatásaként - jelentették amerikai hírtelevíziók washingtoni kormányzati illetékesek közlése alapján.

    Eszerint Colin Powell amerikai külügyminiszter a nap folyamán hivatalába kérette Jurij Usakov orosz nagykövetet, és közölte vele, hogy hat orosz diplomatát nem kívánatos személynek nyilvánítanak, és nekik 48 órán belül távozniuk kell az Egyesült Államokból.
     Összesen azonban "közel ötven" orosz diplomatának kell elhagynia az Egyesült Államokat. Az egyik, név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes megfogalmazása szerint "negyvenegynéhányan" csupán a "kémkedéssel gyanúsított személyek" kategóriájába esnek. Nem világos, hogy nekik mikor - egyes hírek szerint heteken, más jelentések szerint hónapokon belül - kell elhagyniuk az Egyesült Államokat.
     Amerikai részről nem hagynak kétséget afelől, hogy a tömeges kiutasítás felfogható a Robert Hanssen FBI-ügynök esete miatti amerikai felháborodás kifejezésre juttatásaként. Hanssent nemrég tartóztatták le: mint kiderült, másfél évtizede Moszkvának kémkedett.
     Amerikai kormányzat források megjegyzik, hogy Washington jelzést kívánt adni az oroszoknak, miszerint "sokallja" az Egyesült Államokban ügyködő orosz kémek számát.
     Megfigyelők utalnak arra: sajtóértesülések szerint a minap váratlanul és csendben távozott Washingtonból az orosz nagykövetség sajtóattaséja, és amikor ennek híre eljutott a médiához, mindenki azon kezdett spekulálni, hogy ő lehetett Hanssen "kezelő tisztje" az orosz titkosszolgálat részéről.
     Az Egyesült Államok utoljára 1986-ban - az ugyancsak republikánus Ronald Reagan elnöksége idején - folyamodott ahhoz a módszerhez, hogy tömeges kiutasítással távolított el az országból sok - akkor történetesen nyolcvan -, kémnek tartott orosz diplomatát.
 


Oroszország arányos és megfelelő választ fog adni diplomatái kiutasítására

Oroszország arányos és megfelelő választ fog adni, ha az Egyesült Államok valóban kiutasít több tucat orosz diplomatát - jelentette ki az ITAR-TASZSZ-nak egy magas rangú orosz minisztériumi tisztviselő.

     A neve elhallgatását kérő forrás hangsúlyozta, hogy Oroszország washingtoni nagykövetségének 190 munkatársa van, miközben az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén 1100 alkalmazott dolgozik. Jelezte, hogy Moszkva válaszlépései az amerikai felderítés diplomáciai "tető" alatt működő kirendeltségeinek képviselőit is érinthetik.
     Az amerikai külügyminisztérium még nem tett hivatalos bejelentést az orosz diplomaták kiutasításáról. A Fehér Ház nem volt hajlandó sem megerősíteni sem cáfolni az amerikai televíziós csatornákon elhangzott információkat. Oroszország washingtoni nagykövetsége a szokásoknak megfelelően szintén nem kommentálta a híreket.
     Az ITAR-TASZSZ azt azonban diplomáciai forrásokból megtudta, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter és Jurij Usakov nagykövet valóban találkozott szerdán.

MTI
Vissza a kezdőlapra