Kihallgatva...
Érdekes angol nyelvű újságot kínál lakóinak a moszkvai National szálló. Az Európa Tanács csecsen ügyekkel foglalkozó küldöttsége az alábbi szembeötlő képet látta a csütörtöki címlapon:

A kép - aláírása szerint - letartóztatás és kihallgatás után ábrázol egy "lélekemelő" jelenetet. Amikor delegációnk szóba hozta, Oroszország legfőbb ügyésze jogászhoz méltó pontos feleletet adott: Ki tudja valójában, hogy mit is ábrázol a kép? Mint bizonyíték, semmire sem használható.

A legfőbb ügyésznek kétségtelenül igaza van. Az orosz viszonyok ismerői szerint már az is meglepő, hogy az AP hírügynökség fotósa elkészíthette ezt a képet.

Számunkra azonban egyértelmű: nem a megoldás, legfeljebb a "végső megoldás" felé haladnak a dolgok Csecsenföldön. Az amerikaik most fogadják a csecsenek külügyminiszterét. Az oroszok tombolnak. A dolgok azonban nem haladnak, mert a csecsenek nem akarnak meghalni, az oroszok meg nem akarják, hogy éljenek, legalábbis nem Groznijban, s nem sokan egy helyen. Széttelepítve kis falvakban, szervezetlenül, talán.
Mindezekről azonban nem szólnak Moszkvában. Csak az a lemez jár: banditák, terroristák.  Költői kérdésünk: a fenti képen ki a bandita?

Az orosz viszonyok iránt érdeklődőknek ajánlott honlap: The Moscow Times

SL
Vissza a kezdőlapra