Weszelovszky Zoltán Budapestről

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyancsak napirend utáni felszólalásra jelentkezett Weszelovszky Zoltán képviselő úr, a Fidesz képviselőcsoportjából, "A környezet állapota és a polgárok felelőssége" címmel. Öné a szó képviselő úr.

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Most is Budapestről és a budapestiekről fogok beszélni. Hogy ezt miért teszem, azt már korábban megindokoltam.

A városnak - hát még egy fővárosnak, s mi több világvárossá válni akaró fővárosnak - nemcsak a házak falain belül, de azokon kívül is, a külső környezetben is biztosítania kell a lakók komfortérzetét. Ez nem a XXI. század, mégcsak nem is a XX. század követelménye. Bizonyítékul hadd idézzem az 1700-as évek első felének nemzetközileg elismert magyar tudósát: Bél Mátyást, aki a következő kategóriák mentén ítélt meg egy kis vidéki várost, nevezetesen Besztercebányát. Azt vizsgálta, milyen a város tisztasága, ápoltsága, alkalmassága, kényelme, higiéniája, díszessége, kellemessége és eleganciája. Egy szóval se menjünk tovább! Válaszoljunk csak ezekre a kívánalmakra jelen Budapestünkre tekintve!

A város díszessége, eleganciája feltétlenül fejlődőben van. Most nem épületekről beszélek, hanem a köztéri szobrok, szökőkutak helyreállításáról, karbantartásáról, a millenium kapcsán újak építéséről. Mindezek számára Budapest fekvése, természete, környezete kiváló hátteret, közeget biztosít.

Ami a város kényelmét, alkalmasságát illeti, annak egy elemét - az illemhelyek kirívó hiányát - már említettem. A kényelem és alkalmasság másik nagy volumenű vonatkozása: a közlekedés lehetősége. Ezt itt most csak mint szerves részt említem, részletesebben máskor lehet szólni róla.

Most legfontosabb elemként az ápoltságról, tisztaságról szólok. Az ápoltságot és eleganciát folyamatosan teszi tönkre, hogy a turisztikailag is fontos, sőt talán éppen a turisztikailag legfontosabb helyeket bódék tömege takarja el, rontja el, a turistákat bóvliárusok hada inkommodálja.

A főváros a Fővárosi Közterület-Fenntartó Vállalat által kísérli meg Budapest utcáinak, parkjainak tisztaságát, fásítását, virágosítását biztosítani. A vállalat takarítógépei szorgalmasan dolgoznak, tavaszi nagytakarítással, a hidak lemosásával, a parkok tavaszi ápolásával, virágosításával teszik szebbé fővárosunkat.

Szétnézve a városban, a helyzet mégis az, hogy a kiemelt területeket is, az utcákat, a parkokat, de még a temetőket is szemét lepi el, a szemétkosarak eltűnnek, a köztéri padok, az asztalok szétvert darabjai egy ideig a helyükön hevernek, legjobb, ha előbb-utóbb elviszik őket. A kiültetett virágoknak, díszcserjéknek, fiatal fáknak sem jobb a sorsuk. Előbb-utóbb szétdúlják, letördelik azokat is, pedig súlyos milliókba kerülnek. A Főváros Közterület-Fenntartó Vállalat lomtalanítási akciókat is szervez. A lakók azonban nem mindig várják meg, míg ezzel a lehetőséggel élhetnek, az utcákon, a lakótelepeken folyamatos a szemetelés mellett a magánlomtalanítás is. E téren tehát senki elégedett nem lehet. A "tetemre hívás" azonban itt nem a szolgáltató vállalatot, illetve nem csupán a szolgáltató vállalatot illeti. Ez az a terület, ahol és amiért a felelősség a város polgáraira hárul, már ha a lakók polgár módra viselkednek.

A polgár ugyanis nemcsak passzív résztvevő, nemcsak a tömeg alkatrésze, hanem öntudatos és autonóm ember. A történésnek kezdeményezője, a körülményeinek alakítója, a városban és a városért zajló folyamatok inspirálója és résztvevője. Megfigyelhető, hogy ahol ilyen beállítottságú lakóközösség él, az általuk birtokolt terület messze kiemelkedik környezetéből.

A legnagyobb erőforrás Budapest környezetének óvásában, fejlesztésében, ha a lakók veszik kézbe az ügyet, ha ők vállalják és viselik a felelősséget környezetükért. Szeressük hát annyira a budapesti lakókat, polgárokat, hogy mindenki e felelősség kibontakoztatására, a lehetőségek megteremtésére törekedjék. Ha ezzel a polgártudattal lépünk át új évszázadunkba, egy szebb, tisztább és elegánsabb fővárost remélhetünk.

Köszönöm szépen.
 
 

Vissza a kezdőlapra