Politikus-száj
A vajdasági képesifi levelező-listán érkezett hozzánk az alábbi gyűjtemény, amely az elmúlt néhány év sajtóanyagaiból, parlamenti naplóiból válogatta ki a politikusoktól származó, vagy róluk szóló, humoros vagy annak szánt idézeteket.

A tank nem nyalóka

A NATO-tagállamok vezérkari főnökei ma megtárgyalják az urániumtartalmú lőszerek ügyét. Szabó János miniszter azt várja, hogy ezt követően a szakértők döntik majd el, hogy létező probléma-e a Balkán-szindróma. Pénteken Fodor Lajos vezérkari főnök Koszovóba utazik, és tájékoztatja a magyar kontingenst a helyzetről. A miniszter szerint a tájékoztatás egyszerű lesz: "a sérült, szétlőtt harckocsikat nem kell simogatni, nyalogatni, a törmeléket nem kell megenni, és szuveníreket gyűjteni sem kell."

Idézet: Magyar Hírlap, január 9.


Hornként

Horn Gyula Horn Gyulaként viselkedett ezen a kongresszuson is.

Idézet: Nagy Sándor képviselő az MSZP kongresszusáról; RTL Klub Híradó


Minden igaz

Hétfőn Tölgyessy Péterrel folytatott nyilvános vitában úgy nyilatkoztam, hogy Tamás Gáspár Miklós a Munkáspárttal utazott Prágába, a Világbank- és globalizáció-ellenes tüntetésre. Kedden Tamás Gáspár Miklós felhívott és elmondta, hogy nem a Munkáspárttal, hanem egy anarchista csoporttal utazott volna Prágába, de erre betegsége miatt nem került sor. Elnézést kérek Tamás Gáspár Miklóstól és mindazoktól, akiket tévesen tájékoztattam.

Idézet: Demszky Gábor levele az Országos Sajtószolgálatnak


Arc

- Szóval meg vagy elégedve az arcoddal. - Igen, rajta van az egyéniségem. Elutasító ridegség a kommunistákkal szemben, ugyanakkor boldog bensőmből fakadó, barátságos tekintet.

Idézet: Fidesz Frakció Hírlevél, Interjú Kosztolányi Dénessel / Magyar Narancs – Szüret, november 16.


Tulipános Fanfan és luxuspianínó

Kuncze Gábor kérdése Torgyán Józsefhez a Parlamentben: Holland telepeseket hív be – Tulipános Fanfan. Az ezt tartalmazó valóságos tanulmányra azt mondja itt a parlamentben, hogy az egy árnyékdokumentum. De akkor az ezt készítő minisztériumi intézet árnyékintézet. De akkor a minisztérium, amelyiké az intézet, árnyékminisztérium. De akkor a miniszter széke?

Torgyán József Vancsik Zoltán kérdésére, mi szükség volt luxuspianínóra a Környezetgazdálkodási Intézetben: Kérem, én azt hiszem, ön, igen tisztelt Vancsik úr, egyszerűen nincs tisztában a zene világával, ha ön olyan kifejezéseket használ, mint luxuspianínó. Hát kérem, a pianínó éppen, hogy nem luxus, mert a zongora kiváltását szolgálja abból a célból, hogy kevesebbe kerül, hogy nem foglal el olyan nagy helyet. Tehát tessék megérteni, hogy akkor ön pont az ellenkezőjét bizonyítja, ha ilyen kifejezéseket használ. (Csurka István: a szájharmónika még kisebb!)

Idézet: Parlamenti jegyzőkönyv, november 6.


Politikai kergemarha kór

“Én megkérdeztem a mi frakciónk állatorvosait, hogy létezik-e a sertéseknél a kergemarha kórhoz hasonló betegség – válaszolta a MIÉP-es képviselőnek Torgyán József, hozzátéve: úgy tudja, van ilyen kór, de ha nem fertőzte meg Lentner Csabát, akkor ne foglalkozzon a továbbiakban a holland sertések betelepítésének ügyével.”

Forrás: MTI, Torgyán József reagálása Lentner Csaba azonnali kérdésére, miszerint: Hány holland sertéstenyésztő települ Magyarországra? , október 17.


Pártdiplomácia

Tirts Tamás elmondása szerint Demszky Gábor kedvese a pekingi polgármesternek a budapesti metró építése kapcsán azt mondta, hogy a kormány azért nem ad pénzt erre a beruházásra, mert a főpolgármester magasabb a miniszterelnöknél. (…) Tirts Tamás reagálásában azt kérte, hogy a külügyi tárca a jövőben felkészítő anyagokkal segítse Demszky Gábort. Elmondása szerint a múlt év áprilisában egy dublini kiállítás megnyitásakor Demszky Gábor egyebek mellett arról beszélt, hogy a tatárok felfedezték Magyarországot a XII. század elején, valamint megjegyezte, hogy az ír főváros milyen sokat köszönhet az angol birodalom közelségének.

Forrás: MTI, Tirts Tamás interpellációja Martonyi János külügyminiszterhez, október 17.


Miépes asszociációk a Székely-ügy kapcsán

A MIÉP elhatárolódik mindenfajta vesztegetési ügytől – nyilatkozta Győri Béla, a párt szóvivője. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy “egy képviselő lányánál kábítószert találnak, délután kiderül, hogy egy másik képviselőt megvesztegettek, a zsidók pedig Ramallahot bombázzák”.

Idézet: Népszabadság, október 13.


Hazafias üzenet a rögzítőn

“Hajrá Magyarország! Éljen a kormány! Kérem hagyjon üzenetet, visszahívom. Győzzön a jobb!”

Idézet: Horváth Béla, FKgP-szóvivő mobiljának üzenetrögzítője


Svájcnak a hó, nekünk a ló

A lovas turizmus Magyarország lehetőségeinek egyike. Hallottam már olyan véleményt is, hogy nekünk a ló olyan lehetne, mint Svájcnak a hó.

Debrecen, 2000. IX. 21-én
Dr. Torgyán József bejegyzése a debreceni lovarda emlékkönnyébe (Magyar Narancs - Szüret), október 5.

Egy pubizás története, avagy ne hülyéskedj, Géza

Első felvonás, Parlament, az olajügy vitája:

HORN GYULA (MSZP): Hölgyeim és Uraim! Az apparátusok több száz fővel nem tudják ilyen konkrét, bonyolult ügyekben megállapítani, hogy kihez-mihez ágazik le az egész. Kérem, immár tanácsként mondom: kérdezze meg ezt a koronatanút! Korona? Hát tanú! Azért a koronát ne gyalázzuk meg! (Derültség az MSZP padsoraiból.) Kérdezze már meg, hogy Csurka Istvánon kívül ismer-e még MIÉP-es képviselőket név szerint! Ha tudja, hogy nincsenek benne MIÉP-esek, akkor tudnia kell. Orbán Viktoron kívül fideszes képviselőt? Vagy Torgyán Pubin kívül ismer-e kisgazda képviselőt? (Derültség az MSZP padsoraiból. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ez sértő, Géza?

ELNÖK: Sértő, igen! És megkérem, hogy a..

HORN GYULA (MSZP): Hát ne hülyéskedj! (Derültség és taps az MSZP padsoraiból.) Ez kedveskedés akart lenni! Nem érted?

ELNÖK: Képviselő Úr! Lenyűgöző az előadásmódja, de akkor is, itt jelen nem lévő képviselőket nem sértegetünk!

HORN GYULA (MSZP): Elnök úr, az is tilos, ha...

ELNÖK: Rendre utasítom, így nem beszélünk!

HORN GYULA (MSZP): Jó! Egyébként a szemébe is úgy szoktam mondani, hogy Pubi, de ha ez sérti önt, akkor nem fogom. (Derültség és taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Miniszterelnök úr, én is tudnék önre olyan szót mondani, amely önt sértené. Tessék, folytassa tovább! (Dr. Kosztolányi Dénes: Ne hagyd abba! Esti mese, fél hét van!)

Parlamenti Napló

II. felvonás:

Csurka és a vörösbor

MH: Bár azt mondja, nem volt indulatos, igen nagy visszhangot váltott ki felszólalásának stílusa. Csurka István, a MIÉP elnöke azzal vádolta, hogy nem volt józan a parlamentben. És Áder János házelnök is arra szólította fel az MSZP-t, kérjen bocsánatot, mert ön letorgyánpubizta a földművelésügyi minisztert, az ülést veze6tő Gyimóthy Gézának pedig azt mondta: "ne hülyéskedj Géza". H. Gy.: Ami Csurka Istvánt illeti, érdekes amit mondott, ugyanis aznap a büfében egymás mellé sodródtunk, ő vörösbort ivott, én meg ásványvizet. Amikor a múlt héten szemrehányást tettem neki a józanságomat kétségbe vonó kijelentése miatt, azt mondta, ilyen kijelentést nem tett, a sajtó élt vissza a nevével. A pubizásról meg annyit: ha azt mondják, tilos ezt a szót használni a parlamentben, tudomásul veszem, és nem ejtem ki többet. Szólítottam őt pubinak máskor is, soha nem sértődött meg.

Horn Gyula, Magyar Hírlap, szeptember 11.

III. felvonás:

Csurka István nyilatkozata Horn Gyula ittasságáról és a piros nagyfröccsről:

- Horn Gyula a Magyar Hírlapban méltatlankodott, hogy miért neveztem részegnek. - Való igaz, a parlamenti büfében szokásomhoz híven megettem egy szelet rántott húst és rá egy szelet rántott májat ebédre, és megittam rá a szokott nagyfröccsömet, ami azon kívül, hogy jólesett, semmilyen változást nem idézett elő százkilós szervezetemben. Az is igaz, hogy Horn Gyula mellettem állt, ásványvizet ivott és valamit evett. Hogy mit, azt nem tudom, senkinek nem szoktam a tányérjába nézni. Jó étvágyat is kívántunk egymásnak. Ez körülbelül 3 és 4 óra között történt. Horn Gyula felszólalására viszont később, nyolc óra után, vagy akörül került sor. Hogy ő közben mit csinált, azt nem tudom. Az azonban kétségtelen, hogy az a kedélyállapot, amiben ő este a mondandóját előadta, valamilyen alkohol közreműködése nélkül nem jön létre normális emberben. Ezt mindenki látta. Jómagam csak erre tettem halvány, udvarias, nem sértő célzásokat. Azt a kifejezést, hogy "részeg volt", azért nem használtam, mert az nem lett volna íróilag pontos arra az állapotra, amelyben ő ezt a beszédét elmondta. Ez több is volt, kevesebb is, mindenesetre érdekesebb. Egyébként, ha valaki becsíp, az nem bűn. Ilyenkor csak arra kell vigyázni, hogy ez ember jól válassza meg a kedélyállapot szétengedésének színterét. Horn Gyula azzal hibázott, hogy az MSZP sorait választotta magasabb hangulati állapotának kieresztésére. Az MSZP prűd párt. Hatalmon. Ellenzékben más. Horn azt hitte, szabad ember, holott nem: az MSZP tagja. Egyelőre.

Csurka István, szeptember 12. MTI


Orbán Viktor nem megy a Fradiba focizni

A Ferencváros futballcsapatának sok vitát kiváltó jubileumi mérkőzését követően (…) Torgyán József azt tervezi, hogy az együttes újabb száz évének megkezdését reprezentálandó, 2001 nyarán az FTC-hez méltó ünnepségre kerül sor.

A kisgazda pártelnök a Ferencvárosi Torna Clubról szólva megjegyezte: “felajánlottam Orbán Viktornak, hogy jöjjön a Fradiba focizni, de visszautasította, mert Felcsút nem adta ki”.

Idézet: MTI, szeptember 4. És 8.


Isteni eszközök

Azt, hogy Szent Istvánt az ortodoxia is szentté nyilvánította, a Szent Lélek kezdeményezte, én és Michail Bécs-budapesti metropolita csak eszközei voltunk.

Idézet: Semjén Zsolt a Magyar Hírlapnak (Magyar Narancs – Szüret), augusztus 31.


Tamás Andrásra lecsapott a politika

Tamás András, az elcsatolt területeken élők sorsát jelképezi, ami vele történt, az a magyarság szimbólumaként tekinthető – közölte Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken, azt követően, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben meglátogatta a nemrégiben hazatért utolsó magyar hadifogolyként emlegetett férfit. Torgyán József kezet rázott a beteggel, majd hogy “élete alkonyát megédesítse” két darab, összesen 100 ezer forintnyi kötvényt ajándékozott neki minisztériuma nevében.

A szociális és családügyi miniszter, átérezve az utolsó magyar hadifogolyként, Tamás András néven ismertté vált férfi szenvedéseit, a számára legjobb minőségű művégtag biztosításával szeretne segíteni – tájékoztatta a tárca szóvivője, Mesztényi László az MTI-t.

Nem akar tudni a hadsereg egykor volt katonájáról. Az 55 éves fogság után hazatért katonát egyetlen tiszt vagy sorkatona sem látogatta meg. A Honvédelmi Minisztérium arra vár, hogy kérvényt kapjon tőle. Ezen a politikusok pártállásra való tekintet nélkül fel vannak háborodva. Lányi Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke egyenesen úgy fogalmaz: nem csak műlábat, de pénzt, paripát, fegyvert kell neki adni.

Három katonatiszt indult el tegnap, hogy meglátogassák Tamás Andrást, délutánig azonban egy sem érkezett meg az Országos Pszichiátriai Intézetbe.

András bácsi nemzeti hős, persze akkor, ha bebizonyosodik, hogy magyar – mondta Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára.

Idézetek: MTI, augusztus 18., Blikk, augusztus 17-18.


Domesztikált tigris?

– Egy interjúban elmondta, hogy habitusa a békességteremtő szándék. De kérdésem másik fele Orbán Viktor tigris voltára vonatkozott. Elmondaná, hogy milyennek látja a miniszterelnök urat? –Tréfásan közbevetve: lehet hogy itt egy domesztikált, szelíd tigrissel van dolgunk? – Elnökúr! Előfordult-e, hogy békességteremetési szándék közben dühös vagy ingerült?

Forrás: Magyar Nemzet - Mádl Ferenc interjú (Magyar Narancs - Szüret) VIII. 10.


Fekete könyv pihenéshez

Tisztelt frakcióvezető úr! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának lezárásaképpen engedje meg, hogy a magam és a Fidesz - Magyar Polgári Párt frakciója nevében megküldjem Önnek a mellékelt "A kommunizmus fekete könyve" című kötetet. (...) Az őszi ülésszak kezdetéig kívánok Önnek és családjának kellemes pihenést és kikapcsolódást. Üdvözlettel: dr. Szájer József

Idézet: A Fidesz ajándékozólevele, MN – Szüret, július 27.


Ki is itt az ellenfél?

Kovács László: Németh Miklósnak, a rendszerváltás előtti utolsó kormányfőnek mindenképpen helye lesz az elnökségben. (...) Németh Miklós: Aki ma az MSZP elnökségét illetően neveket említ, az nem a pártot, hanem az ellenfeleket segíti.

Egymást követő MTI-nyilatkozatok (Magyar Narancs - Szüret)


"Azt mondták - ami egyébként igaz, és én becsülöm, ha egy politikus igazat mond -, hogy adott esetben vállalnák a jelölést."

Lendvai Ildikó Németh Miklósról és Kovács Lászlóról a Nap-keltének (Magyar Narancs - Szüret)


Füstön edzett Horntüdő

Horn Gyula nem szokott elfáradni sportolás közben. Mint mondta, ez annak köszönhető, hogy dohányzik, ezért edzett a tüdeje.

Forrás: Horn sportjai, Mai Nap, május 12.


Átnedvesedett gátrendszer

A kisgazdapárt országos nagygyűlésén résztvevő másfél ezer küldött szombaton egyetlen szavazattal és két tartózkodás mellett Torgyán Józsefet szavazta meg köztársaságielnök-jelöltnek. A pártelnök azonban azzal hárította el a felkérést, hogy "ma még sziklaszilárdan kell állnia a magyar politikai élet bolsevista restaurációtól átnedvesedett gátrendszerén".

Forrás: Népszava, V. 2.


Hernyók és nyüvek

Az Országgyűlés rendkívüli ülésen emlékezett meg a rendszerváltás 10. évfordulójáról. Kövér László, a Fidesz elnöke az ünnepi ülésen úgy fogalmozott: nemzedéke tíz éve megszabadult attól a leküzdhetetlen undortól, amelyet a velejéig romlott, képmutató és aljas rendszerrel, a hernyók és nyüvek világával szemben érzett.

Forrás: Magyar Hírlap, május 3.


Meghibbant pártelnök?

Torgyán József megállapította, hogy "az MSZP eszeveszetten fél attól, hogy én leszek a Magyar Köztársaság elnöke, ezért olyan elképesztően durva kampányba fogott, amilyen eddig teljesen ismeretlen volt Magyarországon". "Nem akarom megbántani Kovács László pártelnök urat, de azt kell mondjam, hogy az én köztársaságielnök-jelölésemmel kapcsolatban úgy viselkedik, mintha meghibbant volna" - mondta az FKgP elnöke.

Forrás: MTI, április 14.


Ázsiai szifilisz: a kommunisták bosszúja

Horváth Béla (FKgP) parlamenti felszólalásában közölte: indítványa szerint minden év április másodikán emlékeznének meg a középiskolákban a kommunizmus áldozatairól. Megjegyezte: Nyugat-Európában virágkorát éli a kommunizmus áldozataira való emlékezés. Kékkői Zoltán (FKgP) hangsúlyozta, hogy a kommunizmus bűntettei - "például százezres nagyságrendben nők megbecstelenítése, az ázsiai szifilisz terjesztése" - ugyanúgy elítélendőek, mint a nácizmus bűntettei.

forrás: MTI, április 14.


Gombnyomóverseny

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most az egyes frakciók hozzászólásai következnek, 8 perces időtartamban.

Elsőnek megadom a szót Pokorni Zoltán frakcióvezető úrnak... (Dr. Torgyán József: Van egy észrevételem, ügyrendi!)

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): (Hangosítás nélkül.) Én nyomtam meg messze elsőnek a gombot (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) Még a miniszterelnök úr fel sem állt, akkor nyomtam meg. Tessék a jegyzőkkel konzultálni! Az elnök úr megváltoztatta a tényeket!

ELNÖK: Kis türelmet kérek, tisztelt Országgyűlés! (Zaj.) Szeretném megkérdezni az ellenzéki jegyző képviselőtársamat, hogy mit mutat a monitor

DR. TÓTH TIHAMÉR jegyző: Az első: Pokorni Zoltán

ELNÖK: Az első: Pokorni Zoltán. Nem nyúltam a géphez, nem is értek hozzá. (Dr. Torgyán József: Ez megdöbbentő, de tessék megadni... - Derültség az MSZP padsoraiban.)

Tisztelt Országgyűlés! Figyelmet kérek! Sorrendben fogom megadni a... (Dr. Torgyán József: Összejátszanak! - Derültség az MSZP padsoraiban.) Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Pokorni Zoltán frakcióvezető úrnak, Fidesz; utána Torgyán József frakcióvezető úr következik.

Forrás: Parlamenti Napló 1998.02.02


Egyet fizetett, kettőt kapott

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Igen tisztelt Elnök Úr! És mélyen tisztelt Képviselő Úr! (Derültség.) Most bevallom önnek utólag, hogy a diplomámat nem ötven dollárért, hanem huszonötért vettem. (Derültség.) Tudniillik, kettőt vettem egyszerre, és ezért kaptam árengedményt az indiánoktól. (Derültség.)

Forrás: Parlamenti Napló, 1995.06.20.

Vissza a kezdőlapra