Elhunyt Sinkovits Imre - Nyugodjék békében
Elhunyt Sinkovits Imre Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzet Színésze cím birtokosa. 73 éves volt.

Sinkovits Imre az idén alapított, első alkalommal kiosztott Nemzet Színésze cím augusztus 22-i ünnepélyes átadásán betegsége miatt nem tudott részt venni. Csak október 5-én vette át a kitüntető címet Schwajda György kormánybiztostól.

Sinkovits Imre 1928. szeptember 21-én született Budapesten. 1951-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1957-ig a Nemzeti Színház, utána 4 évig a József Attila Színház tagja volt. 1963-ban ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1989 óta örökös tagja.

Sinkovits Imre nevéhez számos legendás filmszerep fűződik, ezek közül is kiemelkedik A Tizedes meg a többiek főszerepe, főszerepet játszott a Két félidő a pokolban, az Egy szerelem három éjszakája és az Örkény István Tótékjából készült Isten hozta, őrnagy úr című filmekben. Az Egri csillagok filmváltozatában Dobó István egri várkapitányt alakította, és a történelmi személyiségről elsősorban az általa megformált kép él a mai generációkban.

Színpadi szerepei közül jelentős Madách Imre Mózes című drámájának címszerepe, Husz János Németh László drámájában, Kurrah a Csongor és Tündében, Prospero a Viharban, Bódi Vencel Sütő András Advent a Hargitán című darabjában, és színpadon is játszotta Örkény Tótékjának egyik főszerepét.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ő volt a Hupikék törpikék című népszerű rajzfilmsorozatban Törpapa magyar hangja.

Kapcsolódó honlap:

A Vigília beszélgetése Sinkovits Imrével 2000 elején
 

Vissza a kezdőlapra