MKDSZ  sajtótájékoztató
2001. február 16.
A sajtótájékoztatót Soltész Miklós tartotta, a Szövetség ügyvezető titkára
Átlépés az aláírás-gyűjtési oldalra
 
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt rendszer egyik utolsó törvényalkotása volt "a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény ".

Az akkor megalkotott törvény lehetővé tette az addig csak korlátozottan, felügyelet alatt működő egyházak, felekezetek, vallási közösségek szabad, az államtól független működését.
Az elmúlt tíz év gyakorlata során felmerült negatív jelenségekre azonban az akkori jogalkotók nem voltak, és nem is lehettek felkészülve. Így sajnos bejegyzésre kerültek olyan "egyházak" is, amelyek valójában csak másodlagosan vagy egyáltalán nem folytatnak hitéleti tevékenységet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a törvénymódosítás szándéka nem a kisegyházak és az újonnan megjelent vallási közösségek ellen irányul.

A most benyújtott, törvényjavaslat lehetőséget nyújthat a visszaélések kiszűrésére, a valóban hitéletet élő egyházak, felekezetek, vallási közösségek bejegyzésére, ' valamint ésszerű egyszerűsítést vezet be az egyházak nyilvántartására.

Ezért a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, egyetértve a jogalkotók szándékával, aláírásgyűjtési akcióba kezd.

Az aláírásgyűjtési akció célja, hogy segítse a törvényhozók döntését a törvénytervezet elfogadásában, hogy érezzék, valódi társadalmi igény van a törvény módosítására.
 
 

Vissza a kezdőlapra