Demszkyértékelés két tételben
AZ ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK HELYETT

két nappal előrehozták saját „maszek”, külön bejáratú országértékelésüket
a REÁLIS ZÖLDEK után
az IRREÁLIS KÉKEK.

Sándor György
(megj. a Magyar Nemzetben)

Demszky és a logika
Demszky 10 kérdést tett fel. Elsőként az adócsökkentést kérte számon, majd további 7 pontban olyan – egyébként jogos – igényeket emlegetett (nyugdíjreform, az egészségügy reformja, országépítés, az infrastruktúra fejlesztése, autópálya építése, az önkormányzatok rendelkezzenek több pénzzel, agrárreform, haderőreform keretében önkéntes és profi hadsereg létrehozása, környezetvédelem), amelyek viszont jelentős kiadással járnak az állam számára. Egy általános iskolástól is elvárható annyi logikai készség, hogy az adócsökkentés és a kiadások növelése közötti ellentmondást felfedezze. Demszky doktor jogi egyetemi diplomával rendelkezik, mégsem látszik képesnek ilyen szellemi teljesítményre.

Demszky a „negyven fölöttieket sújtó munkahelyi hátrányokról” beszélt, ami miatt „nálunk tömegesen aláznak meg embereket”. Ez bizonyára sokak számára létező gond ma is, csakhogy az Orbán-kormány hivatalba lépése óta jelentősen csökkent a munkanélküliség, és nőtt a foglalkoztatottak száma.

„Egészséges demokráciában, törvénytisztelő közéletben az MSZP kénytelen lenne változni, vagy pedig idővel meggyengülne. Ezt a folyamatot torpedózza meg a Fidesz” – mondta Demszky. Eközben eltekintett olyan, számára nyilván jelentéktelen apróságtól, mint hogy 1994 és 1998 között nem a Fidesz-nek, hanem az SZDSZ-nek volt koalíciós partnere az MSZP, a fővárosban pedig Demszky a kezdetektől napjainkig az MSZP-vel koalícióban kormányoz.

A főpolgármester „országértékelő” beszédének e néhány kiragadott részletéből is világossá válik, hogy kicsúszott a lába alól a talaj. Még egy nem túl hosszú beszéd szövegének összeállítása során sem képes megfelelő összefüggésekre figyelni, vezetői feladatainak ellátása pedig alighanem egyre inkább meghaladja szellemi erejét.

Bonifert Donát

Vissza a kezdőlapra