Fekete Angyal és a villamosok
A Nyírő Gyula kórházi sorozatgyilkosság és a használt villamos vásárlás volt a két fő témája az SZDSZ sajtótájékoztatójának. A témaválasztás maga rámutat Demszky szerepzavarára. Ezt a sajtótájékoztatót főpolgármesterként kellett volna tartania. A pártelnöki poszt megszerzése óta gyakran tapasztalhatjuk:nehezen ismeri ki magát a különféle feladatok között.

A főpolgármester szerint a főváros - a többi kórházhoz hasonlóan megfelelően tudja működtetni a Nyírő Gyula Kórházat, amely a fekete angyalnak nevezett ápolónővel kapcsolatban került reflektorfénybe.

A Krónika-NET beszámolója szerint Demszky Gábor újságírói kérdésre válaszolva reagált az egészségügyi miniszter ama kijelentésre, hogy a "Fekete Angyal" ügy kapcsán a kórházakat fenntartó önkormányzatnak is felelőssége van, és hogy a minisztérium, ha kell, átveszi a felügyeletet a fővárosi Nyírő Gyula Kórház felett. A főpolgármester szerint Mikola István egészségügyi miniszter politikai dimenziót adott a Fekete Angyal esetének, megkérdőjelezte a főváros kompetenciáját és ezzel nem használt az ügy kivizsgálásának. Demszky Gábor elmondta még, hogy azonnali tájékoztatást kért az ÁNTSZ vizsgálatának és a büntetőeljárásnak az eredményéről és ezeknek az eredményeknek a tükrében dönt majd a főváros.

A valóság ezzel szemben az, hogy a főváros egészen addig nem reagált az esetre, amíg a miniszter meg nem szólalt. Ez a tragikus ügy nem politikai kérdés. Hiba, hogy Demszky ekként kezeli, s az is, hogy a fővárosban a területet felügyelő - egyébként orvosi diplomával rendelkező - ugyancsak SZDSZ-es alpolgármester sem érezte át: a legfontosabb feladat a közbizalom visszaszerzése, vagy gyors intézkedéssel lehetőség szerinti megtartása. Ebben az irányban egyedül az MKDSZ-es miniszter, Mikola István lépett, pedig aligha vitatható, hogy a tulajdonosnak is van mozgásköre. Az ország legnagyobb kórházfenntartó önkormányzatáról van szó. Sajnálatos, hogy a váratlan helyzetben a főváros tehetetlennek bizonyult, de még sajnálatosabb, hogy az aktívan fellépő minisztert megfelelő támogatás helyett politikailag támadják.

Politikai kérdéssé vált a hannoveri villamosok ügye - mondta Demszky. Szerinte a Fidesz képviselői korábban elvetették a hannoveri használt villamosok megvásárlásának lehetőségét, most mégis kiállnak mellette, mert megcsillant az esetben a fővárosi MSzP-SZDSZ koalíció szétverésének lehetősége. Budapest szabaddemokrata főpolgármestere reméli, hogy a holnapi közgyűlésen a szocialista főpolgármester-helyettes és a képviselők "a helyén kezelik a villamosok ügyét és nem tekintik szakítópróbának".

A főpolgármester kifogyni látszik a szakmai érvekből, s most a politikaiakat vetette be. Ha a testület nem úgy szavaz, ahogy ő reméli, szakítópróbáról beszél. Miért? Olyan mértékben gyűlöli a felszíni tömegközlekedést, hogy képtelen lenne elviselni annak egy igencsak mérsékelt javulását? A döntés az MSZP és a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciók kezében van. Ma estére kiderül, meg tudta-e a főpolgármester félemlíteni a szocialistákat. Ha nem, s Demszky elbukja a mai szavazást, előre sejthetjük nyilatkozatait: Fidesz-MSZP összefogásról fog beszélni, s ennek országos dimenziót ad, s 2002-ben esedékes nagy-koalícióról beszél majd. Ez pedig újra bizonyítja: képtelen kitisztázni magában, mi fővárosi, mi országos ügy.

SL
Vissza a kezdőlapra