Megtáltosodva
1999. decembere óta jelenik meg a Magyar-Hon-Lap. Azóta egyszer változtatott helyet és kétszer címet. 2000 júliusában jelentünk meg mkdsz.hungary.cc formában, s azóta bárki nyomon követheti nézettségünket, forgalmunkat. Nyilvánossá tettük nézettségi statisztikánkat. Az eltelt nyolc hónap a folyamatos fejlődés időszaka volt. Olykor írtunk erről - főleg rendszeres olvasóinknak, a napi körlevelekben. Most március 1-én, amikor elvben a tavasz köszönt ránk, virágzó jókedvünket nem a rügyfakasztó meleg, hanem a honlapunk forgalmának robbanásszerű növekedése váltja ki.
Statisztikánkból több mutatót választhatunk, mindegyik jelentős előrelépésről tanúskodik. Honlapunk oldalaira februárban óránként százan kattintottak rá, de nemcsak átsuhantak rajtunk, hanem letöltöttek több mint 855 Mb információt. Mennyi ez? Nem semmi, mondják Pesten, s valóban nem, mert nagyobb, mint Shakespeare Hamletjének háromezer példánya.

S még egy dolog figyelemre méltó. Hónapról hónapra együtt nő a hazai és a külföldi olvasottság is. Februárban Magyarország csak 60 százalékát adta olvasóinknak, s minden földrészt megtaláltunk az olvasók között. A szomszéd országokból talán még lehetne fokozni ezt, már csak azért is, mert sokat foglalkozunk a határon túli kérdésekkel.

A nézettséggel, olvasottsággal meg lehetünk hát elégedve. Olvasóink egyéb aktivitása viszont még növelhető. Kevesen játszanak a szavazógéppel, kevesen írnak hozzánk, s a most zajló aláírásgyűjtési kampányban is többen töltötték le az aláíró ívet, mintsem hogy interneten adták volna le szavazatukat. A napi körlevelet igénylők száma is kisebb, mint a rendszeres olvasóké. A következőkben további lépéseket teszünk, hogy a Magyar-Hon-Lap a közvetlen demokrácia fontos fóruma legyen.

Surján László 

Vissza a kezdőlapra