Egyre elégedettebb lakosság
Már 1994-ben azt írta Andorka Rudolf, hogy a kelet-európai országok lakosai közül Magyarországon kiemelkedően magas azoknak az aránya, akik elégedetlenek az életszínvonalukkal és jövedelmi viszonyaikkal. A helyzet azóta annyiban változott, hogy a Tárki felmérés minden paraméterében nőtt a lakosok elégedettsége 1998 és 2000 között. Akik nem értik, hogy a sok támadás, parlamenti és sajtóbeli gyalázkodás ellenére miért nő a Fidesz támogatottsága, itt kell keressék a valós magyarázatot.

Nézzük a részleteket!

A TÁRKI 2000 tavaszán is elvégezte a háztartások monitorozását, amelyből kiderült, hogy az emberek általában az élet azon területeivel elégedettebbek, amelynek alakulásába közvetlenül is beleszólhatnak.


A Fidesz vezette kormány ideje alatt valamennyi mutató javult.

Családi kapcsolataikkal a felnőttek 85 százaléka elégedett, és ez az arány gyakorlatilag változatlan volt az utóbbi 10 évben.

Az aktív keresők kétharmada elégedett a munkájával. 1995-97 között ez az arány romlott, de mára már visszaállt a 90-es évek elejére jellemző értékre.

Ugyancsak közel kétharmados a megelégedettség a lakáskörülményekkel és a lakókörnyezettel kapcsolatosan is. Minden második felnőtt elégedett az egészségi állapotával. (Ez nem biztos, hogy jó: hiszen tudjuk, nem jó a lakosság egészsége, s a megelégedettség orvoshoz-nem-menést jelenthet.)

Lényegesen kisebb az elégedettség a jövedelemmel és az életszínvonallal.
 

  • Az életszínvonallal kapcsolatos kérdésre 1992 és 98 között csupán minden ötödik megkérdezett válaszolta azt, hogy elégedett. 2000-re valamelyest javult a helyzet: már minden negyedik megkérdezett elégedett az életszínvonalával. Ezzel párhuzamosan alakult a jövőbe vetett kilátások megítélése. 1992-ben minden ötödik válaszadó tekintett optimálisan a jövőbe. A bizalom 94-ig emelkedett, 95-ben 19 százalékra zuhant, majd újra növekedni kezdett és 2000-re a bizalommal a jövőbe tekintők aránya elérte a 31 %-ot.
  • A jövedelemmel 1992-ben 16 százalék volt elégedett, 97-re érte el a mélypontot, ezután egy kissé emelkedett, de még most sem éri el a 92-es szintet.

  •  
    Vissza a kezdőlapra