A kettős mérce a gyakorlatban
KENESSEY CSABA emalien megküldte nekünk Bencsik Andrásnak a Demokratában megjelent cikkét. Ebből idézünk:

 Bencsik András
A Torgyán jelenségről
Forrás: Magyar Demokrata, 2001.2.15.

"A Torgyán jelenség megértéséhez legelőször azt kell tudni, hogy amibe Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, lemondott mezőgazdasági miniszter belebukni látszik, azt a maga idejében Horn Gyula, az MSZP akkori elnöke, miniszterelnök gond nélkül megúszta. Ebből az következik, hogy a bűnök és baklövések megítélése viszonylagos, nem csak az számít, hogy mi történik, hanem az is, ki követte el. Horn és Torgyán összevetése több szempontból is érdekes. Most csak egyet ragadjunk ki. Mindkét politikus villát építtetett, s egyik sem tudott megnyugtatóan elszámolni a pénzzel. Itt azonban jelentős a különbség. Sem Horn, sem az MSZP megítélését nem befolyásolta a dolog, az MSZP 1998-ban a legtöbb szavazatot kapta. Torgyán villaügye viszont padlóra verte a kisgazdapárt népszerűségét, s Torgyán József hírneve is összeomlott. Hasonló a helyzet a korrupciós ügyeket illetően is. A kormányra került MSZP bűnlajstromát hely hiányában nincs mód e hasábokon felsorolni, ezért elégedjünk meg azzal, hogy csak az úgynevezett Tocsik-ügy százmillióira gondolunk, s ismét figyeljünk fel arra a meghökkentő tényre, hogy ez az ügy sem ártott a szocialisták népszerűségének. Nem úgy a kisgazdáknál, kiket a Székely ügy húszmilliója alaposan megviselt. A párhuzam, illetve az ellentét égbekiáltó. És csak egy magyarázat van a két félelmetesen hasonló jelenség társadalmi fogadtatását illető ordító eltérésekre: a média szerepe. Az, hogy - az egyszerűség kedvéért torzítsuk el a két jelenséget azonos mértékűnek - az egyik esetben az adott párt s annak felelős beosztásban lévő elnöke gyakorlatilag népszerűségvesztés nélkül megússza a dolgot, a másik viszont a politikai megszűnés peremére sodródik, semmi mással nem magyarázható, mint a média befolyásával. Amely polgári demokráciákban elfogadhatatlan módon a tényleges bűnöket eltérő mércével méri, vagyis relativizál."

"Torgyán Józsefnek bűnhődnie kell azokért a bűnökért, amelyek bizonyítást nyernek. De bűnhődnie kell Horn Gyulának és mindazoknak is, akik ugyanezeket szintén elkövették."

S íme egy másik indulatos hang, amely megerősíti hogy a médium mára hatalmi ág lett, amelyet sem demokratikus választások sem más módszerek nem ellenőriznek:

Bencsik András cikke fején találja a szöget. Én még a Nixon impeachmentet is felsoroltam volna elrettentő példaként a zippzárelégtelenségben szenvedő, hamis esküt is simán megúszó Clintonnal szemben. De: Nixon elkövette azt a hibát, hogy egy nyálasszájú pimasz firkásznak odamondta hogy "I do not respect you." Ez pedig megbocsájthatatlan bűnnek találtatott. Sapienti sat ?!
 

Vissza a kezdőlapra