Pápai bejelentés: harminchét új bíborost kreál a Vatikán
Harminchét új bíboros jövendő kinevezését jelentette be a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt II. János Pál a vasárnapi Úrangyala imádság előtt tartott beszédében. A főpapok hivatalos kinevezésére csak a február 21-én tartandó konzisztóriumon, vagyis a bíborosoknak a pápa elnökletével rendezett tanácskozásán kerül majd sor.

A pápai bejelentést az olasz sajtóban számos spekuláció előzte meg, mivel a mostani kinevezések alapvetően befolyásolják a konklávé (a majdani pápaválasztó tanács) összetételét, következésképpen a majdani pápai utódlást is.

Azt már előre sejtették a megfigyelők, hogy az újonnan kinevezendők száma meghaladhatja a pápaválasztó (vagyis a nyolcvanadik életévüket még be nem töltött) bíborosok testületének hiányzó helyeit. VI. Pál még 1973-ban 120-ban rögzítette létszámukat, ezt a mostani pápa is megerősítette. Jelenleg huszonöt betöltetlen hely van a konklávéban. A szentatya mégis úgy döntött, hogy a szabályoktól eltérően több személyt "emel be" a testületbe, s ezzel túllépi a "keretszámot". Időközben azonban többen elérhetik nyolcvanadik életévüket, meg is halhatnak néhányan, így a "mandátumok" száma visszaállhat.

A bíborosi rang várományosai között tizenegyen a Római Kúrián belül viselnek tisztséget, huszonegyen pedig helyi érseki posztot töltenek be. Mindenki biztosra vette Giovanni Battista Re érsek kinevezését, akit a szentatya nemrég helyezett át a vatikáni államtitkárság általános helyettesi tisztéből a Püspöki Kongregáció élére, amely az egyik kulcsfontosságú beosztás a vatikáni hierarchián belül (sokan egyébként őt tartják II. János Pál egyik legesélyesebb utódának).

Bíboros lesz többek között Francois Xavier Nguuyen Van Thuan, a Iustitia et Pax (Igazságosság és Béke) Pápai Tanácsának elnöke, Agostino Cacciavillan, a Szentszéki Vagyonkezelőség elnöke, Sergio Sebastiani, a Szentszék Gazdasági Ügyei Prefektúrájának elnöke, Zenon Grocholewski, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa, José Saraiva Martins, a Boldoggá- és Szenttéavatási Kongregáció prefektusa, Crescenzio Sepe, a jubíleumi szentév rendezőbizottságának főtitkára, Ignace Mussza I. Daud, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa. Mario Francesco Pompedda, az Apostoli Signatura Legfőbb Bíróságának prefektusa, valamint Walter Kasper, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának titkára.

A kinevezendők egy másik csoportja a helyi katolikus egyházakat képviseli, s ez azt bizonyítja, hogy II. János Pál számára rendkívül fontos az egyház lelkipásztori tevékenysége. Kardinálissá válik például Quito, Bombay, Bogotá, Washington, Dublin, Vilnius, Santiago de Chile, Tegucigalpa, Abidjan, Lyon, Caracas, Lima, Toledo, Sao Paulo, Buenos Aires, Torino, Westminster és New York érseke, valamint Lisszabon pátriárkája.

További öt személy "előléptetésével" a szentatya egész életművüket akarta ilyen formában elismerni. Mindegyikük túl van már a nyolcvanon, nem foglalnak helyet majd a konklávéban. Sztephanosz II. Ghattasz alexandriai kopt pátriárkáról, Jean Honoré nyugalmazott tours-i érsekről, Roberto Tucciról, a Vatikáni Rádiót felügyelő bizottság elnökéről, Leo Scheffczyről, a müncheni érsekség püspökéről, valamint Avery Dulles atyáról, a New York-i Fordham University professzoráról (Foster Dulles egykori amerikai külügyminiszter fiáról) van szó.

MTI
Róma
Vissza a kezdőlapra