Új, bejegyzett egyházi szervezetek
Tizenöt új egyházat, illetve egyházi szervezetet jegyeztek be tavaly a bíróságok, ezzel egyidejűleg két vallási szerveződés jelezte megszűnését - közölte a Legfelsőbb Bíróság főtitkársága csütörtökön az MTI érdeklődésére. A bíróság által összeállított jegyzék szerint Magyarországon jelenleg 317 egyházi  szerveződést tartanak nyilván hivatalosan.

A tavaly bejegyzett egyházak, egyházi szervezetek közül a legtöbbet, szám szerint hetet, a Fővárosi Bíróság vett nyilvántartásba. Komárom-Esztergom megyében, Szabolcsban és Pest megyében két-két, Veszprémben és Nógrádban egy-egy bejegyzési kérelem érkezett.

Az újonnan nyilvántartásba vett szervezetek között szerepel a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata, amelynek lelkészi vezetője Csiha Kálmán erdélyi püspök, székhelyeként pedig a Magyarországi Református Egyház budapesti központját jelölték meg. Tavaly jegyezték be a bíróságok például a Magyarországi Muszlimok Egyházát, a Magyar Evangéliumi Egyházat, az Egyetemes Szeretet Egyházát, valamint a Fény Lovagjainak és Testvériségének Egyházát.

Az országos adatokból kitűnik, hogy az elmúlt tíz évet tekintve a legtöbb egyházat, egyházi szervezetet - százharmincnál is többet - 1995-ben vették nyilvántartásba.

A kormány szándéka szerint a jövőben kizárólag a Fővárosi Bíróság lenne jogosult az egyházi szervezetek nyilvántartásba vételére. A tervezett törvénymódosítás szigorítaná a bejegyzés feltételeit: a nyilvántartásba vételhez a kérelmezőknek egyebek mellett csatolniuk kellene legfőbb vallási tanaik összefoglalását.

MTI
Vissza a kezdőlapra