2002
A Fidesz - Magyar Polgári Párt már 2000 közepén kijelentette, hogy a választásokra való felkészülés érekében az év végéig meg szeretné kötni az együttműködésre vonatkozó szerződéseket.

Valódi készséget erre csak az MKDSZ mutatott. Mára kiderült, az MDF kész ugyan a szerződésre, de készsége alig több, mint ami szerződés nélkül is természetes. Külön indulnak, s a második fordulóban a jobb helyzetben lévőt támogatják.

Okos volt-e ez a döntés, vagy sem, nem kell találgatni. Jövőre majd kiderül. Azt azonban a korábbi választások megmutatták, hogy a második fordulós együttműködés nem automatikus. Sem a választók, sem a jelöltek részéről. Már az első forduló kampánya során fel kell készülni arra, hogy esetleg a másodikban más személyt kell támogatni a közös cél érdekében, mint az elsőben. Ha váratlan a döntés, nem biztos, hogy végre is hajtják. 1998-ban még Torgyán József akkori csorbítatlan tekintélye sem volt elég, hogy a 82 visszalépés mindegyike ténylegesen meg is történjék.

A törpe pártok még mindig az egymással való összefogásban reménykednek. Ehhez természetesen joguk van. A szavazókat azonban nem pártszempontok vezérlik. Aki le akarja váltani a mai kormányt, az MSZP szavazója lesz, mert csak ekkor remélheti, hogy eléri a célját. Aki pedig úgy ítéli, hogy folytatni kell az ország-építésnek 1998 óta járt módját, ha biztosan távol akarja tartani az MSZP-t a hatalomtól, Orbán Viktort fogja támogatni. Minden más megoldás kockázatos, s a tét elég nagy ahhoz, hogy az ember ne kockáztasson.

Ha nincs közös jobb-közép lista, a szocialisták némi esélyt kapnak a listás sikerre. Ezt a Fidesz további erősödése meggátolhatja, aminek szerencsére már vannak jelei. Aki minden áron távol akarja tartani az MSZP-t a hatalomtól, annak a listán a Fideszre célszerű szavazni és a legjobb helyzetben lévő jobb-közép jelöltre a második fordulóban. Az első forduló jelentősége annyi, hogy a Fidesz-MKDSZ jelölt az első vagy a második helyről indul neki a második fordulónak. (Abban nem sok kétséget támasztanak a közvéleménykutatások, hogy a körzetek többségében az első két hely e két párt között oszlik meg.)

A kisgazdapárt mai gondjaitól csak akkor szabadulhat, ha a Népszava támadásról bebizonyosodik, hogy rágalom. Sajnos az ítélkezés rendszerint nagyon elhúzódik, s talán épp ez a magyarázata annak, hogy a majd egy éve történt eset miért csak most derült ki. A választásokig nehéz lesz pontot tenni az ügyre, (hacsak nem lehet még ügyészi szakban kideríteni, hogy provokációról van szó). A per végéig a kisgazdák számára folyamatosan csökken az öt százalékos küszöb átlépésének esélye. Ez további lemorzsolódásokhoz, belső feszültségekhez vezet, s aligha sikerül a pártot olyan állapotba hozni, hogy választások előtt szövetséget lehessen kötni vele.

A választások első fordulójának tehát a Fidesz a "hódmezővásárhelyi formulával" vághat neki, s a második fordulóban bizton számolhat az MDF-re és a kisgazdák szavazóira. Ezen támogatásokért viszont semmiféle ellentételezést nem kell adnia. Reális közelségbe került az abszolút többség megszerzése.

SL
Vissza a kezdőlapra