Noha az ENSZ politikai jelentőségét sokan kétségbe vonják, kulturális szerepét sokkal inkább pozitíven kell értékelni. Erre példa az alábbi írás is.

Vers mindenkinek

Az ENSZ közgyűlése 2001-et a "Civilizációk közötti párbeszéd" évének nyilvánította, hogy elősegítse az egymás iránti toleranciát, megbecsülést és együttműködést. Ezt az általánosan megfogalmazott célt igazán emberközelivé teszi a New York-i Rattapallax Press az ENSZ Írói Társaságával karöltve: több mint 200 versfelolvasói rendezvényt tartanak a világ kb. 130 városában. A legkiemelkedőbbre március 29-én kerül sor az ENSZ épületében "Civilizációk közötti párbeszéd költészettel" címmel, ahol nem kisebb költők jelennek meg mint Joyce Carol Oates, James Ragan es a Pulitzer-dijas Yusef Komunyakaa. Kofi Annan főtitkár elmondta, hogy "az ENSZ a civilizációk közötti párbeszéd igazi otthona, olyan fórum, ahol az emberi törekvések minden területén virágzó és gyümölcsöző az ilyesfajta párbeszéd". Sokkal többetmondó az e kampányért felelős személyi képviselőjének a gondolta: "Az ENSZ mint intézmény a nemzetközi kapcsolatok olyan modelljét nyújtja, amelyik a befogadáson és nem a kizáráson alapul. Ezért helyesnek tűnik, legalábbis az ENSZ szemszögéből, hogy azt mondjuk, két fajta civilizáció létezik: az egyik veszélyesnek érzékeli a különbözőséget (diverzitást), a másik pedig a gyarapodás szerves részének. A párbeszédnek e két civilizáciő között kell létrejönnie."

A versfelolvasó rendezvényekre jelentkezhet bármely ország bármely városa. A fent említett 130 helyszín között szerepel például Amszterdam, Moszkva, Belgrád, Nyugat-Malajzia, de az Antarktisz és a Mount Everest is; Budapest nem. Egyébként lehetőleg angol, illetve angolra fordított verseket varnak, de anyanyelven is beküldhetők.

Akit érdekelnek a részletek és a jelentkezés: www.dialoguepoetry.org

Niemetz
NEW YORK
 

Vissza a kezdőlapra