A VMSZ elkerüli a sajtószabadság befolyásolásának még a látszatát is
VMSZ Hírlevél
III. évfolyam, 3. szám
2001. január 22.

A VMSZ kivonul a FORUM Lap és Könyvkiadó, Nyomdaipari Rt. Igazgató Bizottságából

A VMSZ Tanácsa péntek délutáni ülésén határozatot hozott, amellyel felkérte a FORUM Kiadóház Igazgató Bizottságában tevékenykedo tagjait, valamint a ház megbízott igazgatóját a tisztségükről való lemondásra.

A testület megítélése szerint a sajtószabadság, a független és pártatlan tájékoztatás maradéktalan biztosítása megkerülhetetlen feladata minden felelős politizálásnak. Érvényes ez akkor is, ha - a Tanács megítélése szerint - sem a szervezet egésze, sem az Igazgató Bizottságban tevékenykedő VMSZ tagok nem vétettek ezen kötelemmel szemben.

Érthetetlenek és megalapozatlanok azok a támadások, amelyeket az utóbbi időben számos irányból juttattak el a VMSZ címére. Sajnálatos, hogy azok a hangok, amelyek a sajtószabadság elfojtásának lehetőségét vetítették elő, megfeledkeztek a tényállásról: mindezideig nem mutatható fel egyetlen olyan igazgató bizottsági határozat, vagy egyéb intézkedés, amely a Vajdasági Magyar Szövetség ilyenirányú szándékát akár felsejttetné. Mi több, a támadások hangvételét inkább a megelőlegezett bizalmatlanság hatotta át.

A VMSZ-nek mérlegre kellett tennie, mi a fontosabb: tiszta szándékait is bizonyítandó vállalni a további politikai felelősséget a Forum Kiadóház áldatlan gazdasági helyzetéből való kiút felkutatása tekintetében, vagy olyan politikai magatartást követni, amellyel elkerüli a sajtószabadság bármilyen módon történő befolyásolásának látszatát. A Tanács döntését ez utóbbi követelmény befolyásolta.

A VMSZ Tanácsa

_____________INFO_____________

 Levélcím:
   Vajdasági Magyar Szövetség
   Jugoszlávia, 24000 Szabadka,
   Aga Mamuzic u. 13/II.

 Tel/Fax:
   +381 (0)24 553 801
   +381 (0)24 556-314
   +381 (0)24 26-618

 Honlapcim:
     http://www.vmsz.org.yu

 E-mail:
     office@vmsz.org.yu
     hirlevel@vmsz.org.yu

_____________UNSUBSCRIBE_____________

 Amennyiben le szeretné mondani az
 elektromos hírlevelet, azt megteheti
 a http://www.vmsz.org.yu/hu/hirlevel
 honlapcímen.

_____________LISTSERVER_____________

 listserv@xenia.tippnet.co.yu
 
 

Vissza a kezdőlapra