A Jane's kitart állításai mellett
Elemi felháborodás követte a Jane's Intelligense februári cikkét, amelyből kiderült: lehet, hogy az orosz titkosszolgálat áll a zámolyi romák strasbourgi utazása mögött.
A legdurvább elutasítás és tiltakozás - bírósági eljárást is emlegetve - Krasznai úrtól származott. Valamit nem értek. Miből gondolja Krasznai József, hogy egy ilyen titkosszolgálati akció úgy zajlik, hogy az éj homályában, kabátjába burkolózott sötét szemüveges férfiak keresik fel, és titkos találkákon fülébe sugdosnak, és zsebébe dugdosnak? Nem gondolom, hogy a titkosszolgálati módszerek ilyen átlátszóak és primitívek. Sok áttétellel és közvetett lelki hatásokkal lehet igazi eredményt elérni, s talán feltétele is a "sikernek", hogy az érintetteknek fogalma se legyen, kinek a szándékai szerint cselekszenek.
Krasznai úrnak persze nem kell értenie a titkosszolgálati módszerekhez, s magam sem vagyok ezek tudója. Csak a józan ész vezet a fentiekre, és épp ezért nem értem, hogy a szocialistáknak, a volt hadügyminiszterrel az élükön, miért nem volt több belátása, mint Krasznai Józsefnek? A Jane's mindenesetre újabb cikket írt, s semmit nem vont vissza: növekvő orosz titkosszolgálati aktivitásra lehet számítani, egyrészt gazdasági befolyásuk növelése, másrészt az európai integrációnk késleltetése érdekében.
S.L.
Vissza a kezdőlapra