Válogatás a reggeli lapokból

2001. április 10. kedd

A MEH sajtószemléje nyomán
 
 

1. Belföld

A Fidesz a tenniakarás győzelmeként értékeli a hétvégi dabasi időközi választás eredményét, míg az MSZP és az SZDSZ azt hangsúlyozza, hogy a nagyobb kormánypárt a MIÉP visszalépésével szerezte meg a mandátumot. Fritz Tamás politológus szerint a mostani eredmény alapján a Fidesz jó esélyekkel indul neki a 2002-es választásoknak, megismételheti a mostani eredményt, míg Török Gábor politológus úgy véli: a dabasi választásokból nem lehet az egész országra vetítve messzemenő következtetéseket levonni (Magyar Nemzet: Biztos koalíciós siker... 3., Népszava: Óvatos következtetések... 2., Népszabadság: Koalíció-MSZP... 4.o.).

Ebben a nyilatkozatháborúban előre biztosak lehettünk. Persze egy körzet nem az ország. De a Fidesz vezette koalíció számára sokat jelent, hoigy a folyamatos támadások ellenére meggyőző fölénnyel tudott győzni.

Ha a Fidesz kongresszusa megválaszt a párt elnökének, a nyári tanítási szünetben lemondok oktatási miniszteri tisztemről - közölte Pokorni Zoltán tegnap Székesfehérvárott (Magyar Nemzet: Pokorni... 1.o.).

Korábbi nyilatkozatai ellenére Torgyán József szeptember 29 -ére összehívta az FKGP országos nagygyűlését. Azt is közölte, még az idén ülésezik az FKGP országos nagyválasztmánya, amely elnököt választ, és megjelöli a párt országos listavezetőjét. A pártelnök elmondta: "Ennek számomra nincs semmiféle rizikója, a megyék előzetes álláspontja alapján biztosra vehető, hogy az új elnök a régi lesz. Nem csinálok titkot: több cikluson keresztül szeretnék az FKGP elnöke maradni - tette hozzá. Torgyán tegnap levélben közölte Orbán Viktor kormányfővel, hogy az FKGP a koalíciós szerződésben foglalt jogával élve Kovács Leventét, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetőjét jelöli az MNB alelnöki posztjára. Torgyán azt is közölte, hogy a reformerek összejövetelével azonos időben, május 5-én az FKGP is rendezvényt tart a 12 ezer fő befogadására alkalmas nyíregyházi sportcsarnokban. Az előzetes hírekkel ellentétben tegnap akadálytalanul alakult meg a reformer kisgazdák és a polgári platformosok budapesti ügyvivő testülete hétfőn az FKGP VI. kerületi székházában (Magyar Nemzet: Torgyán vállalja... 1.,3., Népszabadság: Torgyán mégis összehívta... 1.,4.o.).

A Magyar Hírlap (Torgyán József vállalja... 4.o.) Lányi Zsoltot idézi, aki szerint a jelenlegi pártvezetés megbízásból próbálja tönkretenni az FKGP-t.

Az MSZP még nem nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét, amiről egyébként nincs vita a pártban - mondta a szocialista frakció ülését követően Kovács László pártelnök. Az MSZP országos elnökségének e témát napirendjére tűző ülése lapzártakor még tartott. A napisajtó értesülése szerint érzelmi kitörésektől sem volt mentes a frakcióülés, a képviselőcsoport tagjainak többsége a mihamarabbi megegyezést sürgette. Ugyanakkor voltak, akik ezt a megegyezést a miniszterelnök-jelöltségre alkalmasnak tartott politikusok, mások a platformok, megint mások az érdekcsoportok között képzelték el. Németh Miklós feltételeit - melyeket tegnap a Népszava nyilvánosságra hozott - és azt, hogy kívülről bírálja a pártot, többen elítélték. A párt választási esélyeinek latolgatása is felmerült, azzal a felvetéssel, hogy az MSZP elnöksége vegye át a kezdeményezést, és ne sodródjon.

Kovács László ismét megfogalmazta: ha lenne konszenzusos kormányfő-jelölt személy, azt támogatná, ám abban az esetben, ha ez végül meghiúsulna, személy szerint kötelességének érezné megméretni magát. Kovács elvárásként fogalmazta meg a miniszterelnök-jelölttel szemben, hogy együtt tudjon dolgozni a párt jelenlegi vezetésével (Világgazdaság: MSZP ... 7.o.).

A Magyar Hírlap (Nagy és Horn... 1.,4.o.) beszámolója kiemeli: a frakció Nagy Sándor és Horn Gyula közelmúltbeli nyilatkozatait bírálta. A lap arra is rámutat: az MSZP országos elnöksége tegnap késő éjszakába nyúló ülésén az újságírókat az FKGP-ben megszokott gyakorlathoz hasonlóan a párt székházából is kizárva vitatta meg a lehetséges miniszterelnök-jelölteket.

Németh Miklós után Kovács László pártelnök is írásba foglalta a kormányfő-jelöléssel kapcsolatos elképzeléseit. Az MSZP-elnökésg előtt ismertetett anyag szerint Kovács fegyelmezettebb magatartásra, hatékonyabb kommunikációra szólította fel párttársait. Súlyos hibának nevezte, hogy egyes szocialista politikusok fékezhetetlen szereplési vágya eltereli a figyelmet "az Orbán-Torgyán-kormány botrányairól." Mint fogalmazott, az MSZP választási győzelme meg kell előzze minden szocialista politikus személyes ambícióit, beleértve a sajátját is. Megismételte korábbi nyilatkozatát, ha minden körülményt mérlegelve, őt tartják a legalkalmasabbnak, akkor vállalja a kormányfő-jelöltésggel járó felelősséget. Hozzátette: saját jövőbeni szerepét nem csak miniszterelnök-jelöltként tudja elképzelni az MSZP-ben. "Történelmi felelősségünk, hogy mielőbb lezárjuk - és addig is a párton kívül tartsuk - a vitákat" írta a pártelnök. Kovács László levelét szintén a Népszava (Kovács László... 6.o.) közli.

A Mai Blikk (2.o.) Késésben vannak, mégis helyben topognak főcímű és Szocialista belharc, Németh Miklós tisztújítást sürget a pártban alcímű összeállításában Fricz Tamás politológus elmondta: "A szocialisták az utolsó pillanatban vannak, már-már el is késtek, hogy a karakteres Orbán Viktorral szemben megfelelő jelöltet találjanak. Meg kellene érteniük, hogy a modern politika személyiségfüggő, egy ember köré épülnek a sikeres pártok. Kovácsban már nincs elég lendület, Németh ugyanazt a retorikát használja, mint tíz évvel ezelőtt, Medgyessy pedig nehezen tud széles tömegeket megszólítani, mégis közülük talán a volt pénzügyminiszterből fabrikálhatnak erős jelöltet." A lap egy szorítóban, ökölvívó szerelésben ábrázol négy szocialista politikust: A jobb sarokban Németh Miklós, mellette Nagy Sándor , a bal sarokban Kovács László , amint Horn Gyula tanácsait hallgatja.

Az MSZP a legjobb úton van affelé, hogy megnyerje a Fidesznek a választást. Persze a kormányzati munkát és a Fidesz teljesítményét sem becsüljük ezzel le. Tesszük a magunkét, de köszönjük a segítséget.

Megváltoztatta korábbi vallomását a Zámolyon 1999. augusztus 28 -án történt emberölés egyik szemtanúja a tavaly kezdődött per hétfői tárgyalásán, s az ügy elsőrendű vádlottjában, K. Krisztiánban egyértelműen azt a személyt jelölte meg, aki az életét vesztő Cs. Ferencet ütlegelte. Erről ügyvédjén keresztül írásos nyilatkozatot nyújtott be a bíróságnak (Magyar Nemzet: Bírósági idézés... 3.o.).
 

Az MTV 141 belsős munkatársának, köztük 18 felsővezetőnek postázták tegnap az elbocsátásról szóló értesítést. Az intézmény több külsős tanácsadójától is megválik (Magyar Nemzet: MTV... 2.o.).

nyugdíjasokat képviselő szervezetek üdvözlik a kormány döntését a kiegészítő nyugdíjemelésről, de többen egy százalékkal magasabb emelést tartanak jogosnak (Magyar Nemzet: Plusz 1 százalékot kérnek... 2.o.).

Az amerikai ütemet is meghaladva bővült a magyar munkatermelékenység - átlagban évi 3 százalékkal - az elmúlt öt évben - derül ki a The Conference Board (TCB) gazdaságkutató intézet most közzétett tanulmányából. Az "amerikai csoda" időszakában ennél is impozánsabb teljesítményt csupán Lengyelország és Írország mutatott (Világgazdaság: Gyorsan nő... 1.,10.o.).

Egy újabb sztrájk tönkreteheti a nemzeti légitársaságot - vélik egyhangúan a szakértők. Miközben a társaság igazgatótanácsa a napokban tárgyalja a cég átszervezési terveit, addig a tegnap kezdődött bértárgyalásokon máris nehéz helyzetbe került a vezetőség. Az érdekvédők ugyanis elfogadhatatlannak találták a társaság ajánlatát. A további lépésekről hamarosan döntenek - írja a Népszava (Sztrájkhelyzet... 1.,4.o.). A lap rámutat: a Malév március 17 -én 3 milliárdos tulajdonosi kölcsönt kapott az ÁPV Rt -től, és a kormányfő aláírta a cég 20 milliárdos hitelgaranciáját is. Ehhez képest hideg zuhanyként érte a szakszervezeteket, hogy a várt pótlólagos emelés helyett a javaslat szerint fizetésük még a 9 százalékosra becsült infláció vagy az RFSZ-szel kötött megállapodások mértékénél is kevésbé bővülne.