Internetezőket támad a Danone
Lehet-e kritikára használni a logót?

A Danone márkanév "befeketítésével" vádolta meg a céget képviselő ügyvéd a francia Olivier Malnuit-t, aki a bojkottot támogató weboldalt hozott létre. A multi azt szeretné elérni, hogy a site-ot azonnal szüntessék meg. Bár a tárgyalást hétfőig elnapolták, az oldal péntek este nyom nélkül el is tűnt a hálóról. A második legnagyobb francia szakszervezet vezetője közben olyan cikket publikált, amelyben a bojkott ellen emel szót.

Szily László
2001. április 20. péntek 21:26
Index

Cikkünk elkészültekor már 5530-an írták alá azt a nyilatkozatot, amely a www.jeboycottedanone.com (vagyis bojkottalomadanonet.com) cím alatt volt található. A profin szerkesztett oldalt a múlt hét közepén tette fel néhány kollégájával együtt Olivier Malnuit, a Technikart című folyóirat munkatársa. A Technikart - és a weboldal - támogatója a kifejezés szabadságának védelmére létrehozott Réseau Voltaire társaság.

Az oldal azonban péntek este nyom nélkül eltűnt a hálóról, annak ellenére, hogy a bíróság a multicég által indított per ügyében tartott tárgyalást hétfőig elnapolta.

"Felhasználhatjuk-e egy márka mindenütt jelen lévő logóját ahhoz, hogy annak szociális politikáját kritizáljuk? A Danone szerint nem" - vezeti fel a témát a nevéhez illően liberális Libération című napilap pénteki cikke. A cég ügyvédje az április 20-án tartott tárgyaláson a márkanév bemocskolásával és a logó meghamisításával vádolta Malnuit-t, mivel a tiltakozó site-on a jól ismert kék hatszögön belül a "bojkottálom" felirat olvasható. Az óriáscég azonban nem egyszerűen a site bezárásért perel, hanem 100 ezer frankot is követel az újságírótól.

Malnuit ügyvédje válaszában arra hivatkozott, hogy a kifejezés szabadságának joga mind a francia alkotmány, mind az európai irányelvek szerint előbbre való a gazdasági jellegű jogoknál. A jogász védte ügyfelének jogát ahhoz is, hogy a cég logóját tréfás torzítással tegye közzé. Az alperes ügyvédei emlékeztettek egy korábbi jogesetre, amikor ugyanez a bíróság illetéktelennek nyilvánította magát abban az ügyben, ahol az Elf olajkonszern és a "Nem az Elf fogja megszabni a törvényeket Afrikában" elnevezésű társaság álltak szemben egymással. A bíró jövő hétfőre napolta el a tárgyalást - számolt be a jeboycottedanone.com egészen péntek délutánig, amikor még a szolgáltató szép szürke hátterén kívül volt valami ezen a helyen. A nagyvállalatok klasszikus taktikája, hogy ha egy site léte bosszantja őket, akkor a Danone-éihoz hasonló jogcímeken igyekszenek bezáratni azt - nyilatkozta a Libérationnak egy szellemi tulajdont érintő ügyekben járatos ügyvéd. A France Telecom (FT) távközlési mamut 1998-ban például egy sor, a cég tarifapolitikáját vitató weboldalt tiltatott be azzal az ürüggyel, hogy azok "játszottak" a logójával. Az FT-nek ráadásul el sem kellett indítania a pereket, mert a heveskedők a jogi eljárás gondolatára máris lehiggadtak. Bár Franciaországban a törvények nagyon erős védelmet nyújtanak a márkanevek és logók tulajdonosainak, az ítélkezési gyakorlat az utóbbi időben enyhülni látszik - írja a Libération. Logót két feltétellel szabad parodizálni: a parodista nem kötődhet konkurens céghez és nem járathatja le a kifigurázott terméket. Az Országos Dohányellenes Központ (Centre national contre le tabac) például megnyerte azt a pert, amelyet a Philip Morris indított ellene, amiért a szervezet csontvázként ábrázolta a híres Marlboro-cowboyt. A Libération által megkérdezett jogi szakértők ennek ellenére megosztottak voltak Malnuit pernyerési esélyeit latolgatva. Pénteken több francia napilap idézte Matolcsy György gazdasági minisztert, aki a magyar ipar védelmezőjeként keményen odacsapott és közölte, hogy nem tűrjük a győri üzem bezárását, ugyanis a Danone-t 2002 végéig szerződés kötelezi a gyár működtetésére. A szóban forgó szerződés alapján az állam 1997-ben öt éves beruházási támogatást nyújtott az üzem korszerűsítéséhez. Matolcsy határozott kiállása ugyanakkor nem tűnik kockázatosnak, ugyanis a Danone eleve azt jelentette be, hogy nem azonnal, hanem 3 éven belül számolja fel a termelést a dunántúli városban, tehát a 2002-es határidőt különösebb engedmények nélkül is tartani tudná.

A gazdasági tárca közben tárgyalt a francia céggel, de delegátusa utólag úgy értékelte, hogy nem kapott kielégítő magyarázatot a Kekszgyár tervezett felszámolására. A Danone érveit közleményben is tudatta, melyben - cáfolandó a győri polgármester korábbi kijelentéseit - azt állította, hogy az üzem már nem nyereséges. A közlemény ettől eltekintve nem tartalmazott új elemet, hiszen a cég már korábban is említést tett arról, hogy minden dolgozójáról gondoskodni fog és hogy Székesfehérváron tovább gyártja, sőt korszerűsíti a győri kekszféleségeket.

Korábban is beszámoltunk arról, hogy Franciaországban sem egységes a Danone elleni bojkott támogatása, még a szakszervezetek körében sem. Nicole Notat, a CFDT nevű érdekvédelmi szervezet első embere most a Libération-ban kelt ki az akció ellen. Az aktivista korábbi megnyilatkozásaiban is azt hangsúlyozta, hogy a tiltakozás ezen formája lejfeljebb a konkurens élelmiszer-multik pozícióit erősíti.