Múmiák a vizibiciklin

 
Így mondják a szocialisták
Így látjuk mi
MSZP HÍRLEVÉL, 2001. május 8-16.
MHL kommentár
TANDEM
A Tandem szóval azt próbálják érzékeltetni, hogy szent a béke. A korábbi másik két jelöltről már nem esik szó. 
Medgyessy Péter, volt pénzügyminiszter a Magyar Szocialista párt kormányfő jelöltje. A pártzsargon pontosítása szerint egyelőre jelölt a jelöltségre, ám ez a pontosítás május 16-án 10 óra 9 perctől okafogyott lett. Kovács László pártelnök ugyanis ekkor jelentette be a sajtó nyilvánossága előtt, hogy személyes mérlegelés nyomán úgy döntött: visszalép a kormányfői tisztségre történő jelöltetéstől.
Medgyessy már kétszer volt pénzügyminiszter, de erről nem esik szó. MSZMP múltját gondos kezek eltűntetik előlünk.

Azt is el akarják hitetni, Kovács maga döntött. Pedig Kovács csak előre menekült: a várható megalázás helyett felkérezkedett Medgyessy mögé a nyeregbe.

Nincs tovább találgatás, nincsenek folyosói híresztelések, egyszeriben súlytalanná váltak a párton belül olyankor erőcentrumoknak hitt személyi ambíció zugok. Az építkezés hónapjai következnek, mégpedig egy szokatlan képzeletbeli felirattal, ami azt hirdeti, hogy "A kampány alatt az építkezés zavartalanul folyik". Olyannyira zavartalanul, hogy a kongresszus megfelelő döntései alapján, a választási bizottság, a kampányközpont és a miniszterelnök jelölt az áhított harmóniában teremti meg a sikeres választási küzdelem belső feltételeit.
Vajon okos dolog-e, ha összefogást akarnak, személyi ambíciókra szűkíteni az eddigi vitákat. Nagy Sándor pl. személyi ambícióból lépett vissza Németh javára?

Mit akarnak építeni a kampány alatt? Figyeljünk: "a sikeres választási küzdelem belső feltételeit". Tehát a kampány alatt akarnak felkészülni a kampányra. - Készületlenek, ezért féltek az előrehozott választásoktól.

Különlegesen kedvező helyzetben készülhet választási kampányára a Magyar Szocialista Párt. Medgyessy Péter személyében olyan szakember a frontembere, aki gyakorlati tapasztalatból tudja, hogy miként működik egy ország gépezete, s aligha akad valaki, akinek jobb rálátása lenne a nemzetközi pénzügyekre az érett politikusok között, mint neki. Ha igaz az, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni készülő Magyar Köztársaság számára meghatározó a gazdaság felkészítése erre a szövetségre, akkor nagy valószínűséggel az is igaz, hogy Medgyessy személye garancia lehet e nemzeti sorsforduló megvalósítására. Mint ahogy bizonyosra vehető: Medgyessy nem fog felelőtlenül ígérgetni a vállalkozóknak, mondjuk adócsökkentés ügyben, ám amit elhatároz, annak lesz pénzügyi gazdasági alapja.
Medgyessy ezirányú tapasztalatai valóban hosszúak, még a boldog kádári, Kádár utáni korszakba gyökereznek. Bizony, ő is kiérdemesült múmia.
 
 

Érdekes, hogy még nem is ült össze a kongresszus, máris megkezdték a személyi kultuszt. 

A jobb oldalon is érdemes lenne végig gondolni: nem szoktunk Orbán Viktor személyes képességeire hivatkozni. Nem terjesztjük, hogy milyen nagy elismerést vált ki Európa szerte. Nem tudatosítjuk, hogy messzire tekintő, a nemzet jövőjére gondolva politizál, nemcsak a válaszások érdeklik, hanem az is, mi lesz belőlünk.

Kovács László pártelnök fontos döntést hozott saját személyét illetően, ám nemigen hagyott időt arra, hogy a vele kapcsolatos kérdések a kelleténél nagyobb hangsúlyt kapjanak. Nem a szocialistáknak, hanem Magyarországnak választunk kormányfőt, mondta Kovács a tőle megszokott elegáns higgadtsággal. Érzékeltette ezzel, hogy az MSZP nemzeti ügyként kezeli a leendő miniszterelnök személyének megjelölését. Kovács azt is értésre adta, hogy tevékenyen és minden erejét mozgósítva részt vállal a választási küzdelemben. Pártelnökként az elkövetkező hónapokban éppen a Kovács személyiségében legnagyobb értéknek számító megfontoltság, határozottság és a hazai közéletben egyedi emberség fontos szerepet kap. Kovács szerepzavarban van.
Kormányfőt majd 2002-ben a parlament választ, valóban az országnak. S semmi nem utal arra, hogy ebbe a szocialistáknak komoly beleszólása lesz.

Kovács szédelgő feldicsérése bizonyára gyógyír a fájó sebekre. Tulajdonságainak felsorolása azonban nem teljes. Hisztérikus kirohanásait, elszürkült beszédstílusát, gyűlölködésből fakadó hazudozásait nem említik.

A pártelnök döntésével győzelemre kész tandem állt össze. A Medgyessy-Kovács páros professzionális menedzserek közreműködésével a maximumot képes kihozni önmagából, a támogató csapatból és végső soron a voksaikat rájuk adó választókból. S amikor a baloldal, a szocialisták társadalmi tartalékairól esik szó, azt is érdemes figyelembe venni, hogy erre a kettősre nem csupán a baloldallal rokonszenvező emberek fognak szavazni. Azok is Medgyessy Péterre és Kovács Lászlóra voksolnak, akik a szavahihető, megbízható közéleti emberek értékeit nagyra becsülik.
Előjön a fő érv: Medgyessy pártonkívüli, bővíteni tudja a szavazótábort.

Nos, az MSZMP legutolsó kormányának korábbi miniszterelnök helyettese, a Központi Bizottság tagja valószínűleg csak azért nem MSZP tag, mert nem volt jelen az MSZP alakulásánál. Nem volt ott, mert nem választották meg küldöttnek.

Az utolsó egypárti kormány két tagjára, akik már akkor is kipróbált pártkatonák voltak, a pártonkívülieknek semmi okuk nincs bizalommal tekinteni.

Minőségi tandem állt fel a szocialisták rajtvonalán. Két kipróbált versenyző egymást erősítve áll ki az erőpróbára. Éles versengés is várható azonban közöttük, mégpedig abban, hogy melyikük akarja jobban a győzelmet. Ettől azonban csak az ellenfeleknek fájhat a feje.
Két kipróbált versenyző = két kiérdemesült múmia. Medgyessy szerint nem is tandemen ülnek, hanem vizibiciklin. Milyen sebesen fognak haladni, ha közben, amint Jánosi mondta, kerülgetik a bójákat? Fejfájás? Nem, inkább kacagnunk kell. Múmiák a vizibiciklin.
Vissza a kezdőlapra