Sajtótájékoztató a csángó kultúra megmentéséről

Sajtótájékoztatót tartott tegnap Surján László, Nagy Gábor Tamás és Révész Máriusz az Európa Tanácsnak a csángó kultúráról szóló határozatáról és annak fogadtatásáról. A sajtótájékoztató résztvevői megkapták a jelentés magyar szövegét. Az alábbiakban közreadjuk az MTI jelentését:

Fidesz - Európa tanácsi ajánlás a csángókról

Budapest, 2001. június 6. (MTI) - A román népességet büszkeséggel tölthetné el, hogy él Románia közepén egy népcsoport, amely több száz éves nyelvi izolációban megőrizte kultúráját - hangzott el a Fidesz parlamenti frakciója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy az Európa Tanács (ET) május végén ajánlást fogadott el a moldvai csángókkal összefüggésben.

Surján László frakcióvezető-helyettes érthetetlennek nevezte, hogy az Európa tanácsi jelentés elfogadásával egy időben csángóföldön furcsa egyesületek jelentek meg, igazolni igyekezvén a csángók román eredetét.

A képviselő nagy jelentőségűnek ítélte, hogy az Európa Tanács ajánlást fogadott el a csángó kisebbség kapcsán. Jelezte: a dokumentum nem magyar, hanem egy finn liberális képviselő kezdeményezésére született.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz), aki szintén részt vett az Európa Tanács ülésén, elmondta, hogy a dokumentum hosszas, éles vitában fogalmazódott meg. A részletekről szólva beszámolt arról, hogy az ET bizottsági tárgyalásakor a román képviselők még azt is vitatták, hogy a csángók magyarul beszélnek. Végül, mint mondta, az ajánlásba is bekerült, hogy a népcsoport magyar nyelven beszél.

Révész Máriusz, aki a csíksomlyói búcsú alkalmával találkozott a moldvai magyarság képviselőivel, hangsúlyozta: az ET ajánlásáról, amelyben előírják többek között, hogy a kisebbségnek biztosítani kell az anyanyelvi templomi szertartás lehetőséget, csak nagyon kevés csángó értesült.

- A térségben ugyanis nem létezik magyar nyelvű sajtó, a román híradások pedig hallgatnak arról, hogy egy nemzetközi szervezet foglalkozott a moldvai csángók ügyével - jelezte a fideszes honatya.
 A híradás lényegében pontos, bár nem a Fidesz frakciónak, hanem az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében működő Európai Néppárti frakciónak vagyok a frakcióvezető-helyettese.

Megtekinthető az is, hogy mit írt a tájékoztatóról a Magyar Nemzet.A MHL csángó dossziéja
Vissza a kezdőlapra