Középkori házmaradványok Pesten
Subject: [kepesifi] Fw: kozepkor: Budapest kozepkori varosi hazfalainak megmentese
Date: Sun, 3 Jun 2001 17:16:46 +0200

A Képesifi levelezőlistán érkezett az alábbi e-mail. Ahogy kaptuk, úgy adjuk tovább, azaz ékezetek nélkül. Nem volt módunk utánajárni a részleteknek, de a levél szöveg elemzése arra utal, hogy hiteles írással állunk szemben. a magántulajdon túlkapásai? A vonatkozó törvények gyengesége, hibás határozatok az államigazgatásban? Az anyagiak hiánya? Nem tudni, mi van a dolog mögött. Ám magam is úgy vélem, hogy amit megmaradt a tatár-török-osztrák-német-orosz után, azt okosabb lenne megőrizni utódainknak, no meg akár az idegenforgalomnak.

Surján László
Budapest kozepkori varosi hazfalainak megmentese

Budapest V. keruletben, a Bastya u-ban (a Veres Palne u.-tol kezdve) harom telekre kiterjedo nagy epitkezes kezdodik, amely egy melygarazst is magaba foglal. Ennek soran az ott talalhato kozepkori varosi epuletek falait le fogjak rombolni. Bar a regeszeti feltarast elvegeztek, azonban magukat a hazfalakat megis le fogjak bontani. Ezzel potolhatatlan emlekeket pusztitanak el. A feltaras eredmenye XV. sz.-i es korabbi hazak falai, szobai, agyagbol es fembol keszult targyai. Ezeket lefenykepezik, majd nehany targyat muzeumba szallitanak, a telkeken pedig 4 emelet melygarazs es sportcentrum fog epulni.

Budapest terulete nagyon nagy, felesleges a Belvaros minden pontjat telezsufolni epuletekkel. A vilagnak keves fovarosa buszkelkedhet ilyen emlekekkel, melyek inkabb erdemelnenek egy a turistakat es gyermekeket vonzo zold parkot, mint meg egy foldalatti garazst.

A fovarosban a romai kori emlekeket - nagyon helyesen - megorzik, pedig sok esetben a Bastya u.-i falaknal joval kisebb emlekekrol van szo. Ugyanakkor a Bastya u.-i harom telekre kiterjedo teruleten ( bar a jelenlegi talaszint alatt), de kozepkori varosi hazak foldszintjei maradtak meg, a hozzajuk tartozo pincekkel, kokutakkal (feltunoen sok kokut maradt meg), s egyebkekkel. akar helyre is lehetne allitani a kozepkori varosi hazakat, ami kulonleges idegenforgalmi latvanyossag lenne. A kerdeses harom telek kozul a ket szelsoben a regeszeti feltarast mar elvegeztek, a kozepsoben meg nem, mivel ott egy lebontasra itelt haz all. Az alatt nyilvan megtalalhato a nemreg feltart kozepkori lakohazak folytatasa. Vegul is a kozepkorban egy viragzo orszag gyakorlatilag fovarosanak emlekirol van szo (a kiralyi szekhely Buda volt, ezek a hazak pedig Pest belvarosaban vannak, de akkor is Pest testvervaroskent mukodott, mint az orszag kereskedelmi kozpontja).

Vajon hany fovaros van meg, ahol a sajat multjuk falait felszamoljak? Miert kell a Belvaros kozepere, amely ugyis tulzsufolt, meg tobb hazat beepiteni? S egyaltalan, ha vannak falak (barki megtekintheti), miert buldozerezik el? Eleg sok hely van Budapesten, ahol sportcentrumot lehet epiteni.

Kerek mindenkit, hogy aki tud tegyen azert, hogy ezek az emlekek megmenekuljenek. Ne csak a muzeumi fenykepeken maradjon meg beloluk valami, hanem a valosagban is.
Ahova tudjak, kuldjek el ezt a felhivast, illetve minel tobben menjenek el a pontos helyszinre, Budapest V., Bastya u. es a Veres Palne u. sarkahoz. Ne engedjuk multunk ujabb darabjat felaldozni! Ha osszefogunk, s kello nyilvanossagot adunk ennek, meg meg lehet akadalyozni a rombolast.

Ebben kerunk minden joszandeku ember segitseget.A Magyar-Hon-Lap viszont azt kéri, mondj véleményt, nem elég-e a múltból az amiről a levél beszél, azaz elfogadható-e, hogy az élet nem áll meg, bármilyen kövek kerülnek is elő a föld alól, avagy inkább azon a párton vagy, hogy az oly sokszor elpusztult város minden előkerült emlékét a mai építkezések önérdekével szemben meg kell őrizni. A fenti linkek nyomán a már ismert levélszavazással tudod véleményed kifejezni.
 
Vissza a kezdőlapra