Győri Keksz
Kisgyermek koromban nagyritkán megesett, hogy édesanyámnak valami hivatalos dolga akadt vidéken. Egyik ilyen vagy két napos távolléte különösen emlékezetes maradt. Csokoládé parányt hozott ugyanis, egy egész dobozzal, Győrből. A Keksz és Ostyagyár minta boltjából. Így azonosult bennem az ismeretlen Győr a az ismerős ízzel. Az ajándéknak nemcsak a mérete volt jelentős, hanem a parány finomsága is: a gyár boltjában friss volt az áru.
Ez a gyerekkori emlék jött eszembe, amikor az alábbi levél érkezett a drótpostámon:

Datum: 06.04.01 10:56
BE:   Gyori keksz vagy danone
En is ugy kaptam !
Dátum: 2001. április 5. 17:04
Tárgy: Tovább..........

Kedves Mindenki!

A Danone bezárja a Győri Keksz és Ostya gyárat. Elismerték, hogy "csak" piacszerzés volt a céljuk. A gyár magyarországi piaci részesedése 60 %-os volt. Neve az egyik legismertebb cégnév Magyarországon. Bezárása azonban számunkra már többet jelent a közgazdasági értelemben vett veszteségeknél, ugyanis a jövőben már nem élvezhetjük a Balaton szeletet, a Vaníliás karikát, vagy a Pilóta kekszet.
Mi elhatároztuk, hogy nem fogunk Danone terméket vásárolni. Ezt ti is fontoljátok meg!

u.i.
Egy dolgot kihagytak a számításból a franciák: a piac válaszát, ami - reméljük - nem késik. Küldjétek el a lehető legtöbb helyre ezt a levelet. Nehezítsük meg egy kissé a dolgukat.

Ez a levél a sokadik példány volt, eredeti aláírója már nincs rajta a szövegen. A gondolattal egyet is értek, bár komoly kételyeim vannak: sikerül-e érzékelhető kárt okozni a Danone cégnek. Ráadásul a cég elég jó minőségű joghurtot, tejfölt árul, s ezeket hazai üzemekben állítják elő, magyar munkások, hazai alapanyaggal. Kinek okozunk kárt tehát?

Az újságcikk egyébként nem arról szól, mint amit a fenti levél mond: a gyártás nem szűnik meg, hanem Székesfehérvárra települ. Ezért nem tudom értelmezni a piacvásárlás szavakat sem.

A Magyar Nemzet egy másik cikkéből azt is megtudjuk, hogy a piacvásárlásra utaló hír Győr polgármesterétől származik. Igazat mondott-e? - tehetjük fel a költői kérdést, hiszen szocialista, s ráadásul érdekelt. A cég arra hivatkozik, hogy bővíteni akarja a termelést, kétszázötven emberrel, s erre Győrött nincs helye, Székesfehérvárt viszont igen.

A kellő elemzés nélkül megírt cikkek, meg az e-körlevél rossz hangulatot keltenek, felháborítanak. Azért kezdtem el írni, hogy a körlevélben foglaltaknak megfelelően a Danone elleni boykottra buzdítsak. Mivel a MHL-ot akartam felhasználni erre, kénytelen voltam részletesebben tanulmányozni az ügyet. Ezek alapján néhány lényegi megállapítás tehető:

Ez utóbbiak sajnos kimaradtak abból a levélből, amelyet idéztem.

Mindennek ellenére szeretném, ha Győrből továbbra is lehetne friss parányt vinni a gyerekeknek. Három év hosszú idő. Addig talán a Danone is meggondolja, hogy a Győri Keksz értéke nemcsak az ízében, hanem a nevében is rejlik.
Lehet-e győri kekszet gyártani Fehérváron??

Surján László 

Vissza a kezdőlapra