Győri keksz, Danone módra

Az alábbiakban két cikket adunk közre, minimális kommentárral. A két cikk, két világ.

Mégsem menekült meg a Danone győri üzeme?
A szakszervezetek megtartják a gyűlést

A Danone vezetőségének a magyar kormány képviselőivel folytatott csütörtöki találkozójáról kiadott közleményében csupán azt vállalata a cég, hogy "hajlandó lesz mélyreható tárgyalásokat" kezdeni a két magyarországi kekszüzem jövőjéről - derült ki tegnap. A szakszervezetek mindesetre úgy érzik, megváltozott a cég hozzáállása, de megtartják tervezett gyűlésüket. NÉPSZAVA-információ

Nem erősítették meg egyértelműen a Danone élelmiszer-ipari vállalatnál a magyar kormány csütörtöki bejelentését arról, hogy a francia cég lemondott volna a Győri Keksz- és Ostyagyár bezárásáról - írta pénteki számában a Libération francia lap. A Danone párizsi központjánál egyelőre nem voltak hajlandók kommentárt fűzni a Libération híréhez.

Eszerint a Danone valóban fontolóra vette, hogy a gyár bezárása helyett megkíséreli az üzem átszervezését. De a csütörtöki találkozóról kiadott közleményében a cég arra vállalt csupán kötelezettséget, hogy "hajlandó lesz mélyreható tárgyalásokat" kezdeni a két magyarországi kekszüzem jövőjéről - írta a Libération. Ezek pedig vagy sikeresnek bizonyulnak, vagy nem.

A szakszervezetek mindesetre úgy érzik, legalább a cég hozzáállása megváltozott. "Egyértelmű hangsúlyeltolódás következett be a Danone-csoport álláspontjában. Ma már nem a bezárás, hanem a győri üzem gazdaságos működtetése a legfontosabb szempont" - mondta Dombóvári Lajosné, a Győri Keksz Kft. szakszervezeti bizottságának titkára pénteki sajtótájékoztatóján.
A győri gyár szakszervezeti megbízottai még csütörtökön késő este találkoztak a Danone képviselőivel. A megbeszélésen kitűnt, hogy a Danone-csoport keresni kívánja annak a módját, hogy miként lehet a győri üzemet gazdaságosan működtetni tovább. Korábban csak arról volt szó, hogy a milyen szociális ellentételezések mellett lehet bezárni a gyárat.

Dombóvári Lajosné elmondta, hogy április 30-án Győrben nagygyűlést tartanak a gyár dolgozói és a velük szimpatizáló magyar és külföldi munkavállalók képviselői. A megmozdulást eredetileg tiltakozó demonstrációnak szervezték a győri gyár bezárása ellen.

A fenti cikk a Népszavában jelent meg. Érthetően a szakszervezeti tüntetés támogatása a célja. A Figyelő, a maga "független" gazdasági szemléletével egészen más hangot üt meg:

A Danone-ügy és a globalizáció - Cseppben a tenger

Lionel Jospin francia miniszterelnöknek lassan megtelik a postaládája Magyarhonból küldött levelekkel. A napokban már vagy a negyedik levelet kapta - most éppen a szocialista párt győri erői panaszolták el a gonosz kapitalisták legújabb rosszcselekedeteit. A hírek szerint az első levél a gall hon jobbításán munkálkodó Jospin urat erősen elgondolkodtatta, az azt követőn valószínűleg már töprengett is, a harmadikon a fejét rázta, a mostaniakra pedig talán bólogat. Véleménye ilyetén metamorfózisának az lehet a kézenfekvő oka, hogy a Danone gyárbezárási terveiben két francia üzem leállítása is szerepel. A helyi erők Franciaországban is fölháborodtak, a közintézmények nem vásárolhatnak Danone-termékeket és a nemzeti szolidaritás semmiféle jelét nem mutató céget maga a francia kormány fenyegeti bojkottal.

VÁLASZTÁSI JÁTSZMA. A magyar politikusok lázba jöttek attól, hogy bizonytalanná vált a Balaton szelet, a Pilóta keksz és más termékek sorsa. A kedélyeket az sem hűti le, hogy a Danone tervei szerint a termelés tovább folyna a cég másik magyarországi gyárában, és az elbocsátandó dolgozókat tárt karokkal fogadnák a munkaerőhiánnyal küszködő győri nagyvállalatok. A legfiatalabb demokraták tüntetést is szerveztek. Igaz, kis incidens zavarta meg a "ródsót", mert a szocialista polgármester egy Mikulás társaságában jelent meg, akinek mindig akkor támadt beszélhetnékje, amikor a szónok éppen a "lényegbe" kezdett bele. A felszólalásokból kitűnt: a Balaton szelet olyan becses kincse a nemzetnek, mint a gyulai kolbász, a kalocsai paprika és természetesen Lagzi Lajcsi. Persze nem ez volt a lényeg, ez csak a csokoládémáz volt a vaníliás karikán. A lényeg valójában az, hogy a választások miatt már tekerő politikusaink odaszóltak a (francia) tőkének, hogy most nem ők játszanak, legalábbis 2002 nyaráig nem. Valahol Párizsban már bizonyára készülnek is "kokit" adni annak, aki nem bökte ki idejében, hogy Magyarországon jövőre választások lesznek.

Ezt az üzenetet idehaza a többi külföldi cégnek is címezték, merthogy látnivaló: a kormány megtalálta a nagyvállalatok "megforgatásának" új eszközét. Nem szeretnék, hogy újra előálljon az 1998-as helyzet, amikor a nemzetközi vállalatok szorongatták meg a polgári koalíciót. A szocialisták helyzete a polgáriaknál jóval kényesebb, mert az elszabadult Prométheuszként viselkedő, tejfölösdobozokat nagy nyilvánosság előtt kukába dobáló helyi polgármesterük miatt kellemetlen kérdések futhatnak be a pártvezetéshez. A dilemma - leegyszerűsítve - a következő: akarják-e a szocialisták a nagyvállalatok támogatását, vagy inkább a társadalmi érzékenységre játszanak?
 De hagyjuk a politikusokat, nézzük ehelyett a Danone-ügy hátterét!
 A Danone-ellenes kampány úgy indult, hogy Viktor és Janó névre hallgató delikvensek elektronikus körlevelet küldözgettek szét az országban. Hasonlóan - bizonyára - a kedves olvasók egyikéhez-másikához, én is kaptam belőle, s megtudtam, hogy bizony-bizony veszélyben a haza, de legalábbis a Pilóta keksz. Mostantól senki ne egyen Danone-terméket - szólt az éles hangú felhívás -, mert ezzel a multinacionális karvalytőkét erősíti.
 Szociológiailag eléggé tipikusnak tekinthető, fogyasztásközpontú jelenkori mozgalom indult szerveződésnek a világháló és a sajtó egy részének segítségével, még egy lapáttal rátéve a globalizációellenesség külföldön és itthon amúgy is izzó parazsára. Mert hát a Danone gyárbezárási terve nem másként jelent meg e beszédekben és körlevelekben, mint a "globalista profithajhászat" legújabb megnyilvánulása.
 A helyzet már csak azért is paradox, mert a globalizációellenes érvelések szerzői között többségben vannak azok a fiatalok, akik csak profitáltak az ország gazdasági átalakulásából, s abból, hogy Magyarországra a külföldi beruházók tőkét hoztak. Az pedig, hogy a Danone milyen akvizíciós politikát folytat, s a kihasználatlan ipari kapacitásokkal mi történik, a tulajdonosok, jelen esetben a francia kisrészvényesek kompetenciája, és szabadságukban áll a törvényes keretek között tulajdonukkal bármit megtenni. Ez így helyénvaló.

RÓZSA SÁNDOR-I ZSAROLÁS. A tulajdonos szabadságát ily mértékben megkérdőjelező akciókkal éppen a "mozgalmárok" kérdőjelezik meg a törvények uralmát, és Rózsa Sándorként zsarolják meg a gazdasági élet egyik jelentős, a cég dolgozóival amúgy korrekten eljárni szándékozó szereplőjét.
A Danone-ellenes akció újra kimutatta, hogy a magyar középosztály, közte a fiatalok jelentős része nem bízik a kapitalizmusban, s nem gondolja, hogy nemcsak hatékonysági szempontból, de erkölcsileg is ez a legelfogadhatóbb berendezkedés.
Valami lila és zöld ködű piaci szocializmusban éreznék jól magukat, ahol az állam csettintésre közbeavatkozna, ahol nem lennének leépítések, ahol nem lenne bizonytalanság, ahol nem kellene naponta megújulni, ahol nem lennének csődök. Ahol önzésük elől minden jogi korlát eltávolíttatna. S ahol szabadon tömhetnék magukba a Pilóta kekszet.


Kommentár: Két szemlélet csap össze. A szakszervezeti, bajban lévén, hiszen a kormány elérni látszik, amit neki kellett volna elérnie, s most ki kellene mondani: köszönöm. Többeknek beletörik a nyelve. És a vad liberális, nem látja a lényeget, csak azt amit látni vagy láttatni akar: a kormány beavatkozott ott, ahol nem kellett volna ezt tennie.
A harmadik szemlélet a mienk. Elutasítjuk azt a gondolatot, hogy a gazdaság szabadsága korlátlan és hogy semmi nem fontos, csak a pénzben kifejezhető haszon. Számunkra a jelkép és a hagyomány is érték. Győr és a keksz fogalma a mi fejünkben összekapcsolódott. Zsarolás lenne arra felhívni a figyelmet, hogy ez a "márka név" érték? Aligha. Abban egyetértünk, hogy a Danone ellenes akció - örömünkre - bebizonyította, hogy sokan nem keverik össze a mennyországot a kapitalizmussal.
A Figyelő cikk abban a biztos tudatban íródott, hogy nem lesz megegyezés a Danone-val. A cikkíró szemlélete és a kormány lépései közötti eltérés pontosan mutatja, miben tér el egymástól a piacgazdaság (liberális pártok) és a szociális piacgazdaság (jobb-közép pártok).

Van még egy fontos üzente - igaz a sorok között - a Figyelő cikknek. Amikor a politika és a Danone ügy kapcsolatát vizsgálja a következőket írja: "A szocialisták helyzete a polgáriaknál jóval kényesebb, mert az elszabadult Prométheuszként viselkedő, tejfölösdobozokat nagy nyilvánosság előtt kukába dobáló helyi polgármesterük miatt kellemetlen kérdések futhatnak be a pártvezetéshez. A dilemma - leegyszerűsítve - a következő: akarják-e a szocialisták a nagyvállalatok támogatását, vagy inkább a társadalmi érzékenységre játszanak?" - Azért ismételtük, hogy el ne kerülje a figyelmet: a Figyelő egyértelműen a nagytőke pártjának tartja a szocialistákat. Egyébként éppen ebben a szellemben nyilatkozott Bársony András is arra a hírre, hogy a helyi értékekre és hagyományokra való tekintet nélküli döntéseket kritikus szavakkal illettem az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében.

Surján László

 
Vissza a kezdőlapra