Egyházi csúcstalálkozó szerveződik
Semjén Zsolt szerint Magyarország alkalmas helyszín lenne

A jelek szerint néhány éven belül létrejöhet II. János Pál pápa és II. Alekszij moszkvai pátriárka találkozója. A legnagyobb esélye annak van, hogy a történelmi jelentőségű eseménynek Magyarország ad majd otthont – nyilatkozta lapunknak Semjén Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára.

Augusztus 20-ra, a millenniumi év záróünnepségére Orbán Viktor kormányfő Budapestre hívta II. Alekszij moszkvai pátriárkát, akit az ortodox világ legbefolyásosabb vezetőjeként tartanak nyilván. A meghívót nemrégiben Semjén Zsolt, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára személyesen adta át a pátriárkának, aki örömmel fogadta a meghívást, de zsúfolt programja miatt egyelőre korai lenne azt állítani, hogy a tervezett időpontban idelátogat. A helyettes államtitkár moszkvai tárgyalásain felhívta a figyelmet: továbbra is minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarországon találkozzon II. János Pál katolikus egyházfő és II. Alekszij.

Ismeretes, hogy a történelmi jelentőségű esemény – Várszegi Asztrik főapát kezdeményezésére – 1996-ban, a pápa második magyarországi látogatása alkalmával kis híján megvalósult Pannonhalmán. Bár a pátriárka készséget mutatott a találkozóra, az ortodox egyház szinódusa (zsinata) végül úgy döntött, hogy ennek még nem jött el az ideje. Semjén szerint a háttérben a katolikus és az ortodox egyház is komoly erőfeszítéseket folytat a találkozó megszervezése érdekében. Katolikus részről II. János Pál görögországi, damaszkuszi és ukrajnai útja is ezt a szándékot erősíti – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki a jelekből arra következtet, hogy néhány éven belül minden bizonnyal létrejön a találkozó. Természetesen ehhez el kell hárulnia azoknak az egyházpolitikai – részben a múltban gyökerező, részben teológiai – akadályoknak, amelyek mindeddig nehezítették a közeledést.

Magyarországon több közös katolikus-ortodox rendezvényt tartottak már, ezek kedvező visszhangot váltottak ki a két egyházban. Hazánk földrajzi és történelmi szempontból is alkalmas házigazdája lenne az eseménynek – jelentette ki Semjén. Mint mondta, ugyanezt az álláspontot képviselte Kirill metropolita is, akivel a helyettes államtitkár és a miniszterelnök főtanácsadója szintén megbeszélést folytatott Moszkvában. Semjén úgy ítéli meg, annak van a legnagyobb esélye, hogy az előbb vagy utóbb óhatatlanul bekövetkező egyházi csúcstalálkozót Magyarországon rendezik meg.

Czene Gábor
Népszabadság

Vissza a kezdőlapra