Erdélyi püspökökkel találkozott Orbán Viktor
Elemezték a Sapientia tevékenységét
Lapzártánk után ért véget Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója az egyházi alapítású erdélyi magánegyetem alapító püspökeivel szerdán. Szót ejtettek az erdélyi történelmi egyházak helyzetérõl, a magyar nyelvu tudományegyetem létrehozásáról, valamint a státustörvényrõl. A találkozón részt vett Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Tempfli József nagyváradi megyéspüspök, Reizer Pál szatmárnémeti megyéspüspök, Martin Ross temesvári püspök, Tõkés László királyhágómelléki református püspök, Pap Géza erdélyi református püspök, Mózes Árpád kolozsvári evangélikus püspök és Szabó Árpád kolozsvári unitárius püspök.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a magyar kormány „teljes mellszélességgel támogatja" az erdélyi magyar történelmi egyházak azon igényét, hogy kapják vissza a kommunista idõszakban elkobzott ingatlanjaikat. A román államnak erre vonatkozóan nemzetközi kötelezettségei is vannak, hiszen amikor az Európa Tanács felvette tagjai sorába Romániát, akkor az egyházi ingatlanok ügyében ajánlást fogadott el ebben a kérdésben. Ez a kérdés szerepel az RMDSZ és az RTDP között létrejött megállapodásban is.

A találkozó résztvevõi egyetértettek abban, hogy a Sapientia Alapítvány kuratóriuma jó munkát végzett. Ennek kapcsán megemlítette: bizonyossá vált, hogy az erdélyi magyar tudományegyetemnek négy helyszínen — Nagyváradon, Kolozsvárott, Marosvásárhelyen és Csíkszeredán — lesznek kihelyezett fakultásai. Megindult a szabályzatok kidolgozása és már komoly ingatlan-beruházásokra is sor került. A magyar kormány ugyanakkor reméli, hogy a román tudományos akkreditációs bizottság már a következõ ülésén pozitívan bírálja el a magyar egyetem számára benyújtott akkreditációs kérelmet.

Tonk Sándor, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke a megbeszélés során szorgalmazta, hogy az erdélyi magyar tudományegyetem koordinálásával bízzanak meg kormánybiztost, de errõl egyelõre nem született döntés. Arra kérte Orbán Viktort, hogy a magyar diplomácia gyakoroljon nyomást az erdélyi magyar tudományegyetem létrehozása ügyében. Véleménye szerint ugyanis a magyar egyetem kérdése átkerült a politikum területére, a kuratórium pedig kimerített minden szakmai lehetõséget és érvet.

Szabadság
Kolozsvár
Vissza a kezdõlapra