Áttörés Göteborgban
Göteborg, 2001. június 16. (Az MTI nyomán) -

A göteborgi EU-csúcson a tagországok elfogadták, hogy a jövő év végére be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat a legelőrébb tartó tagjelöltekkel, hogy ez utóbbiak már tagországként vegyenek részt a 2004-es európai parlamenti választásokon - jelentette be a svéd kormányfő.

Göran Persson "megkönnyebbülten, de nem boldogan" számolt be a csúcs szombat délelőtti záró munkaülésének eredményeiről az újságíróknak. Megkönnyebbülése annak szólt, hogy a csúcs zárókövetkeztetéseit tartalmazó dokumentum végül is összhangba került a svéd elnökség törekvéseivel. Másfelől viszont a dél-svédországi városban lezajlott, ottani viszonyok között példa nélkül álló erőszakos zavargások "majdnem beárnyékolták" a csúcstalálkozót - állapította meg a kormányfő, aki ismét "tragikusnak" nevezte a konferenciaközpont közvetlen közelében végbement eseményeket.

Az EU soros svéd elnöksége mindvégig arra törekedett, hogy gyorsítsa a csatlakozási tárgyalásokat. Erőfeszítései sikerrel jártak, s ez teremtett alapot ahhoz, hogy igyekezzen az eddigieknél pontosabb csatlakozási menetrendet is elfogadtatni. A szombat délelőtti ülésen "meglehetősen könnyű vita után és gyorsan" született meg a döntés arról, milyen formában juttassák ezt kifejezésre a záródokumentumban - mondta el Persson, hozzáfűzve azonban, hogy ezt hosszú és nehéz viták előzték meg. Még a csúcs első napjának vége felé is meglehetősen nagy volt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hajlandó lesz-e valamennyi tagország felsorakozni egy olyan megfogalmazás mellé, amely gyakorlatilag első ízben ad csatlakozási dátumot a tagjelölteknek. A nyilatkozat Orbán Viktor miniszterelnök szerint megfelel elvárásainknak.

A svéd kormányfő nem is igyekezett leplezni, mennyire megrázták a Göteborg központját csatatérré változtató, globalizációellenes, anarchista színezetű zavargások. "Szörnyű" állapotok uralkodnak a városban, amely még soha nem élt át hasonlókat, s mindezt "nagyon komolyan kell venni". "Elég volt, ez így nem mehet tovább" - hangoztatta Persson. Tájékoztatása szerint a tizenötök már a következő, belga soros elnökség alatt - a biztonsági erők, a rendőrségek bevonásával - konkrét intézkedéseket tesznek az ilyen zavargások megismétlődésének elkerülésére. Persson nyíltan elismerte azt is, nem tudja, milyen hatást gyakorolhatnak majd a svéd közvéleményre a történtek, vagy hogy visszavetik-e kormányának az EU hazai népszerűsítését célzó törekvéseit. "A dolgok remélhetőleg nem fordulnak rossz irányba" - mondta.
 

Vissza a kezdőlapra