II. János Pál a fatimai kegyhelynél

Fatima, 2001. május 13. (MTI) - Hatszázezer ember zarándokolt el vasárnap a Portugáliában levő fatimai kegyhelyhez, ahol a katolikus hivők szerint nyolcvannégy évvel ezelőtt a Szűzanya először jelent meg három pásztorgyermek előtt.

A legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette - ezer rendőr kivezénylésével, hatvan titkos ügynök bevetésével és helikopteres felügyelet mellett - megrendezett idei évfordulós ünnepség szónoka egy spanyol bíboros volt, aki az ETA baszk szakadár szervezet nyílt ellensége. Baszkföld vasárnap helyhatósági választások helyszíne volt.

Mint a helyi rendőrprefektus elmondta, a megerősített biztonsági jelenlétre a Madridban élő római katolikus kardinális érkezése miatt volt szükség. A bíboros nemrégiben kijelentette: az ETA-t segítő vagy annak működésével egyetértő személyek nem érdemlik meg, hogy keresztényeknek nevezzék őket. A főpap vasárnapi beszédében viszont közvetlenül nem szólt a baszk terrorszervezetről.

A Lisszabontól 130 kilométerre északra fekvő Fatima a római katolikus vallás legszentebb helyei közé tartozik, 1917-ben, május és október között állítólag ötször is megjelent ott a Szűzanya. A kegyhely minden évben látogatók millióit fogadja a jelenések időszakában, május és október között. Idén több zarándok érkezett Fatimába, mint tavaly, amikor II. János Pál pápa is Portugáliába érkezett, és boldoggá avatott kettőt abból a három pásztorgyermekből, aki előtt a hagyomány szerint megjelent Szűz Mária. A hála jeléül idén is sokan térden csúszva tették meg a kegyhelyhez vezető út utolsó szakaszát.

Mint az ANSA olasz hírügynökség jelentette, II. János Pál vasárnap Rómában ismét megerősítette: a fatimai szűz mentette meg az életét 1981-ben, amikor egy szélsőséges török merénylő megpróbálta kioltani az életét, és egy lövéssel a Szent Péter-téren súlyosan megsebesítette.

Vissza a kezdőlapra