Fidesz Kongresszus
Szeged, 2001. május 5-6.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét három témakörre építette fel:


A miniszterelnöki beszédet Wolfgang Schüssel osztrák kancellár köszöntője követte. Köszönetet mondott azért, amiért a Fidesz kiállt mellettük, amikor az Európai Unió ellenük fordult. Schüssel beszédének legnagyobb tapsot kapó részében kitért arra ,hogy Orbán Viktort 1989-ben Nagy Imre temetésénél egy 25 éves fiatalemberkéntt ismert meg, aki fantasztikus beszédet mondott, majd 10 évvel később bevitte az országot a NATO-ba, és reméli, hogy ezzel az emberrel az élen jut el az Európai Unióba Magyarország.

Szájer József frakcióvezető szerint egyetlen ellenzéki párt van csak, az az MSZP, az SZDSZ ugyanis az MSZP fiókszervezete, a MIÉP pedig mindenkinek az ellenzéke

Kövér László leköszönő pártelnök eredményesnek ítélte a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt szétválasztását vastapsot Beszédében levezette, hogy miért egyértelmű, hogy ők nyernek 2002-ben: a párt népszerűsége nem csökken a harmadik kormányzati év vége felé sem. Kövér bírálta az MSZP-t, véleménye szerint a legnagyobb ellenzéki pártnak nincs jövőképe. A Fideszen belüli elnökváltást pedig a már ismert szándékkal indokolta: rá a kampánynál van szükség, nem vonul háttérbe. Végezetül Pokorni Zoltánt javasolta utódjának, melyet vastaps kísért..

Módosították a Fidesz alapszabályát is, ezzel a párt hivatalosan is az Európai Néppárt tagja lett.

Megszületett az országos elnökség jelölt-listája

A kongresszuson szavaztak az országos elnökség jelöltjeiről. Az elnökség tagjaiinak megválasztása holnap várható. 10 jelölt van az elnökségi tagságra: Áder János, Alakszainé Oláh Annamária, Deutsch Tamás, Illés Zoltán, Kósa Lajos, Kövér László, Mátrai Márta, Németh Zsolt, Sasvári Szilárd, Szájer József és Varga Mihály. Az elnökségnek 8 tagja és 2 póttagja lesz. A jelöltséghez a jelenlévők egyharmadának a támogatására volt szükség. A legtöbb ellenszavazatot - hatot - Illés Zoltán kapta. Két ember nem vállalta a jelölést: Tirs Tamás és Kovács Zoltán.
 

Vissza a kezdőlapra