A reformer kisgazdák békéssámsoni nyilatkozata
Nem békés, s talán nem  is sámsoni

Békéssámson, 2001. április 12. (MTI) - Az öntisztulás végrehajtására hívja fel az FKGP tagságát az úgynevezett Reform Polgári Platformjának csütörtöki békéssámsoni nyilatkozata. A reformerek stratégiáját megvitató békéssámsoni országos tanácskozás szünetében a platformban résztvevő, Torgyán József pártelnökkel szembe került reformerek sajtótájékoztatón ismertették felhívásukat.

- A kisgazda párt öntisztulásához személyes kockázatvállalására van szükség, s ugyanerre biztatunk másokat is - fogalmazott Boros Imre tárca nélküli miniszter a többi reform kisgazda politikus nevében is. Hangsúlyozta: el kell fogadtatni a társadalommal, hogy a jobbközép kormány csak a gazdaréteggel együtt tudja Európába vezetni Magyarországot.

- Nevezhetnek bennünket reform, vagy polgári platformnak, mi vagyunk a Független Kisgazda Párt, és egységesek vagyunk - fogalmazott Bánk Attila országgyűlési képviselő, volt FKGP-frakcióvezető a sajtótájékoztatón. A platform békéssámsoni nyilatkozata arra hívja fel a kisgazda alapszervezeteket, hogy küldjenek képviselőt a Reform Polgári Platform által összehívott május 5-i nagygyűlésre. A nyilatkozat az FKGP demokratikus megújítását, a teljes tisztújítást sürgeti, s szorgalmazza, hogy a párt új alkotmánya segítségével visszatérhessenek az FKGP-be "a torgyáni időszak alatt kizártak, vagy eltanácsoltak". A május 5-i nagygyűlésen akarják a reformerek meghatározni a legsürgetőbb feladatokat a kisgazda párt megújítására és megerősítésére.

Ám ez a szándék aligha fog teljesedni. Hiszen nemcsak a reformerek szerveződnek. Torgyán József is országos kisgazda nagygyűlést hív össze május 5-én, olyan formában, hogy az FKGP május 5-ére meghirdetett nyíregyházi politikai gyűlése egy meghatározott részében átalakul országos nagygyűléssé. Az FKGP elnöke hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy május 5-ére politikai gyűlést, szeptember 29-ére pedig nagygyűlést hív össze. A legitim küldöttek Nyíregyházán lesznek. Lányi Zsolték legfeljebb valamiféle politikai gyűlést tarthatnak, nagygyűlést nem - hangsúlyozta Torgyán József
 

Vissza a kezdőlapra