Holnap reggel 9-kor ülésezik a parlament ügyrendi bizottsága
Áder János házelnök kérésére soron kívüli ülésén foglalnak állást a Torgyán Józsefnek az FKGP-frakcióból történt kizárásával kapcsolatban feltett kérdésekről. Az Országgyűlés elnöke két kérdésre várja a bizottság állásfoglalását:

Joga van-e a Ház elnökének érdemben vizsgálni a frakciódöntés szabályszerűségét, azaz joga van-e arra, hogy a frakcióvezető bejelentését mérlegelje, felülvizsgálja.
Amennyiben a bizottság úgy foglal állást, hogy van ilyen jog, akkor azt is véleményeznie kell a bizottságnak, hogy szabályszerű vagy szabálytalan volt-e Torgyán József kizárása a kisgazdapárt frakciójából.

Információink szerint Áder János a testület rendelkezésére bocsátotta a kizárás tényét ismertető bejelentést, a frakció szabályzatát, valamint azt a levelet, amelyben a frakcióvezető értesíti Torgyán Józsefet a kizárásáról, illetve az üggyel kapcsolatban Torgyán József észrevételeit. Ez utóbbiakról a MHL már beszámolt.
 

Sajátos helyzet állna elő, ha a bizottság szerint a Házelnök mérlegelhetné a frakcióvezető bejelentését. Ez ugyanis olyan mértékben frakció belügy, hogy abba ügydöntő jelleggel nem avatkozhat be más. Formai szempontból természetesen értékelni kell a beadványt, pl. hogy valóban a frakcióvezető küldte-e azt. Emlékeztetőül, a frakcióból korábban kizártak remélték, hogy Áder János nem fogadja el a Bánk Attila leváltásáról szóló bejelentést. Akkor nem mérlegelt a házelnök úr. Mivel most merőben szokatlan helyzetről van szó indokolt az erre illetékes bizottság véleményének kikérése, elsősorban azért, hogy senki ne vádolhassa a Ház elnökét azzal, hogy politikai szempontok alapján döntött egy jogi ügyben.
Vissza a kezdőlapra