Kisgazdabaj, május 17.
Folytatódik a kisgazdák tragikomédiája.
Május 17-én az alábbi - kommentárt nem igénylő - hírek jelentek meg az m1 honlapján:

Semmis Torgyán József frakciókizárása (15:08)
A Fővárosi Bíróság megsemmisítette az FKGP képviselőcsoportjának azt a határozatát, amelyet Torgyán József pártelnök frakcióból való kizárásáról hoztak; az ítélet jogerős.
Ezt Béres Béla kabinetfőnök jelentette be a kisgazdapárt Belgrád rakparti székházában tartott sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint a bíróság megsemmisítette Pallag László és Pancza István kisgazda alelnökök ügyrendi bizottságból való visszahívását is. Béres Béla elmondta: Torgyán József kizárása törvénytelen volt, mivel nem a kisgazda képviselőcsoport szabályzata alapján történt, és ezt a bíróság is megállapította. Hozzáfűzte: a két kisgazda képviselő ügyrendi bizottságból való visszahívását azért semmisítette meg a bíróság, mert erről csak a frakció elnöksége dönthet, ugyanakkor Torgyán József, a képviselőcsoport elnöke nem is tudott erről a kezdeményezésről.

FKGP - a frakcióvezető reagálása a bírósági ítéletre (19:49)
Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető panaszt tesz az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál a Fővárosi Bíróságon csütörtökön lefolytatott, az FKGP frakcióját érintő eljárás miatt.
Erről a képviselőcsoport vezetője tájékoztatta az MTI-t. A Fővárosi Bíróság a Polgári Perrendtartás 127. paragrafusa alapján - amely a kereset jegyzőkönyvbe mondása alkalmával, a felperes és az alperes együttes jelenléte esetén lehetőséget ad az azonnali tárgyalásra - megsemmisítette az FKGP parlamenti frakciójának Torgyán József kizárásáról, valamint Pallag László és Pancza István ügyrendi bizottságból való visszahívásáról szóló határozatát. Az ítélet jogerős, mivel az azonos érdekeket képviselő felperes és alperes nem fellebbez.
Szentgyörgyvölgyi Péter közölte: furcsának tartja a bírósági eljárás körülményeit. Mint mondta, bement két ember a bíróságra, ott éppen volt egy bíró, aki foglalkozni tudott az üggyel, és fél óra alatt ítéletet is hoztak. Hangsúlyozta: a május 7-i frakcióülésen született határozatokat tőle nem kérte el senki, így azokat valószínűleg az ügyben eljáró bíró sem látta. A frakcióvezető feltette a kérdést, hogyan hozhatott olyasmiről ítéletet a bíró, ami nem is került hozzá. Megjegyezte: a Fővárosi Bíróság közleményében az áll, hogy az 1998. júniusi frakciószabályzat alapján hozták meg döntésüket, a dokumentumot viszont azóta már többször módosította a képviselőcsoport.

Lemondott alelnöki posztjáról Homoki János (14:54)
A Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárát a Cegléden május 5-én megtartott FKGP-nagygyűlés és nagyválasztmány választotta alelnökké.
A döntésről a politikus tájékoztatta az MTI-t. A kisgazda politikus a nagygyűlés előtt mondott le az FKGP országos fegyelmi bizottságának elnöki posztjáról, azzal az indokkal, hogy olyan pozíciót szeretne, amellyel szavazati jogot kap a párt országos elnökségében. Homoki János lemondását - Orbán Viktor kormányfőhöz írt levelében - azzal indokolta, hogy "a legutóbbi időszakban olyan mértékű szakadék alakult ki az FKGP országos elnöksége és a polgári koalícióba delegált miniszterek között, amely mára gátjává vált a kormányprogram végrehajtásában vállalt feladatok teljesítésének". Az államtitkár azt is hangsúlyozza, hogy a polgári koalíció iránt elkötelezett szolgálatát, amelyet esküvel is megerősített, legjobb tudása szerint folytatni kívánja.

 ,,Torgyánizmus,, nélküli megújulást akarnak a szabolcsi kisgazdák (11:56)
 Aggodalommal figyelik azokat az eseményeket, amelyek a párt megosztására irányulnak és mélységesen elítélik a ceglédi nagygyűlés és nagyválasztmány - szerintük - erőszakos eseményeit
 A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei FKGP alapszervezetek 85 százaléka ,,torgyánizmus,, nélküli megújulást, egységet, országépítést és jobboldali összefogást kíván - áll abban a közleményben, amit a térségi önkormányzati közgyűlés független kisgazdapárti frakciója juttatott el csütörtökön az MTI nyíregyházi szerkesztőségébe. A dokumentumban a szervezet tagjai kinyilvánították: aggodalommal figyelik azokat az eseményeket, amelyek a párt megosztására irányulnak és mélységesen elítélik a ceglédi nagygyűlés és nagyválasztmány - szerintük - erőszakos eseményeit. A szabolcsi önkormányzati frakció a napirendek nélküli ceglédi tanácskozást formahibásnak és törvénytelennek tartja, s az ott hozott állítólagos határozatokat magára nézve nem ismeri el kötelezőnek - emelték ki a közlemény megfogalmazói. Hangsúlyozták továbbá: a frakció kiáll a kormánykoalíció mellett és munkáját a továbbiakban is ennek szellemében kívánja végezni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlésben.
 
 

Vissza a kezdőlapra