Hány lába van a bíróságnak?
Mert a ló néggyel is megbotlik. A bíróságnak lehet, hogy egy sincs, de a botlás most sikerült. A kisgazdapárt és Pallag László beballagtak a bíróságra, mondták, hogy itt van egy kis peres ügy, nem nagy ügy, gyorsan el is mondják, mondjon már rá valamit a tisztelt bíró úr.
A bíró úr meghallgatta, meg értette, elrendezte. Jó lesz? - kérdezte. Jó bizony mondta a kisgazdapárt meg Pallag László.
Fellebbezés? Szó se róla!
No akkor menjetek, pajtikáim.

Csak hát nem olyan egyszerű a helyzet. Hiszen Pallag azt mondta: hallod-e te kisgazdapárt, néz már, mit csinált a frakciócska. Kizárt téged, lerakott engem. Ugye nem is szabályosan tették ezt a te frakciócskád tagjai? Nem ám, - szóla a kisgazdapárt. S lőn, hogy a bíró azonnal helyt adott a panaszosnak. Hiszen a vádlott is ezt tette!

Képviselő nem utasítható.

A gunyoros hang, s a ló lábának emlegetése nem lenne jogos, ha valamely párt oly módon tudná irányítani parlamenti frakcióját, mint a hivatalvezető a hivatalnokot. Ekkor ui. a bírósági határozat végrehajtható lenne, a pervesztes párt rászólna az ejnye-bejnye frakcióra, akik szépen keresnének egy székecskét az elnök úrnak. Csakhogy a képviselők nem bábok. Javasolni lehet nekik, megbeszélés eredményeként hatni is lehet rájuk, de kényszeríteni nem lehet őket. A képviselő nem utasítható. Az FKGP törvényesen nem tudja végrehajtani a bírósági ítéletet, hacsak meg nem egyezik a frakcióval.

Új nemzeti egység???

Beláthatatlan következményei lennének, ha bírósági döntésekkel meg lehetne változtatni a politikai pártok parlamenti frakciójának határozatait. Érthető, hogy ezt még az MSZP meg az SZDSZ sem hagyta szó nélkül.

A témára vontakozó cikkek:
Május 18.
 

Magyar Nemzet
Népszabadság
Népszava
Magyar Hírlap
Metró
Vissza a kezdőlapra