Kisgazda tragikomédia
Bírósági végrehajtás az Országgyűlés ellen

Torgyán József, Pancza István és Pallag László még a héten mindenképpen bírósági végrehajtást kér az Országgyűlés ellen a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletének betartására.
 Mindezt a Független Kisgazdapárt alelnöke, egyben a párt Csongrád megyei szervezetének elnöke jelentette be, miután az Országgyűlés elnöke nem vette figyelembe a Fővárosi Bíróságnak azt az ítéletét, amely megsemmisítette a Torgyán József pártelnököt a parlamenti frakcióból kizáró, Pancza Istvánt és Pallag Lászlót pedig az ügyrendi bizottságból visszahívó határozatokat. Pancza István szerint a frakciószabályzatot meghamisították, hogy a kizáró és visszahívó határozatokat kétharmados többség helyett ötven százalék plusz egy aránnyal szavaztathassák meg. A politikus szerint a frakciószabályzat harmadik lapját, ahol a szavazati arány szerepel, kicserélték, de a tizenötödik oldalt, amelyen ugyancsak olvasható a kétharmados többségre vonatkozó előírás, a nagy kapkodásban, feltehetően elfelejtették megváltoztatni. A képviselő úgy véli: a hamisításokban és a manipulálásokban a Fidesz is benne van. A politikus úgy látja: a legnagyobb kormányzó párt egyre kevésbé veszi figyelembe kisgazda koalíciós partnere kéréseit. Pancza István jelezte: ő maga sem tudja, hogy mit jelent a gyakorlatban az Országgyűlés elleni bírósági végrehajtás, mivel erre eddig még nem volt példa, de szégyen, hogy ezt kell alkalmazni.

Szentgyörgyvölgyi Péter szerint Torgyán József nem kérhet az Országgyűlésre vonatkozóan bírósági végrehajtást. A bírósági perben Pallag László volt a felperes és a kisgazdapárt az alperes, így ebben az Országgyűlés nem is szerepelt. Fel nem foghatom, hogy mit ért bírósági végrehajtás kezdeményezése alatt Pancza István - mondta Szentgyörgyvölgyi Péter, aki szerint ezt legfeljebb az FKGP-re vonatkozóan kérhetné, hiszen Pallag László a pártot perelte be és a kisgazdapártra nézve kötelező a jogerős ítélet.Megoldási javaslat: A bíróság sorozatos pl. napi 100 000 Ft bírságra kötelezi az FKGP-t, amíg nem hajtja végre az ítéletet.

Nem azonos, de részben rokon téma:

 A Fővárosi Főügyészség további két hónappal hosszabbította meg a nyomozást a Népszava által nyilvánosságra hozott kazetta-ügyben befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Torgyán Attila és Benczéné Tóth Judit elleni ügyben.
 A rendőrség szerint az ügy teljes körű tisztázásához további nyomozati feladatokra van szükség. A nyomozás határideje június 6-án járt volna le. Torgyán Attilával kapcsolatban a Népszava által kirobbantott kazetta-ügy kapcsán merült fel a gyanú, hogy a múlt év tavaszán Benczéné Tóth Judit ügyvéd közvetítésével hárommillió forint kenőpénzt kapott egy vállalkozástól. A gyanú szerint ezért az összegért kellett közbenjárnia édesapjánál, Torgyán József akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternél egy pályázat kedvező elbírálása érdekében. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást februárt 6-án a kazetta-ügyben. A rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságának nyomozói Torgyán Attilát március közepén, Benczéné Tóth Judit ügyvédet, az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának kisgazdapárti tagját február végén hallgatták ki gyanúsítottként.
 

Vissza a kezdőlapra