Magyarország volt a washingtoni Folger gála  vendége

A Washingtonban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter, valamint Magyarországról érkezett művészek részvételével tartották meg az idei Folger gála rendezvényt, a Folger Shakespeare Könyvtár épületében.

Az alapítvány - évente egyszer tartott adománygyűjtő gáláját - mindig egy-egy külföldi ország bemutatásával szokta összekapcsolni. Idén Magyarországra került a sor, az első nem európai uniós tagállamként. A kiválasztás szempontjai között szerepeltek - az államalapítás millenniumához kötődően - az elmúlt évtizedben elért eredmények, az ország kulturális és történelmi gazdagsága, gasztronómiai értékei és nem utolsó sorban világszerte híressé vált borai is.

A múltat idéző stílusban megépített Folger Shakespeare Könyvtár falai között a jótékonysági esten több száz vendég jelent meg - fejenként ezer dolláros részvételi díj ellenében.

Magyarország, mint meghívott, zenés-táncos műsort adott az estélyen. A műsorban Magyarországhoz kötődő műveket (Haydn, Liszt, Bartók és Kodály)  mutattak be. Fellépett Jandó Jenő zongora-, Onczay Csaba gordonka- és Szabadi Vilmos hegedűművész, továbbá Farkas Zoltán és Tóth Ildikó, a Magyar Állami Népi Együttes  táncosai, valamint Szvorák Katalin, aki a magyar és az amerikai himnuszt énekelte el.

A műsort megelőzően Orbán Viktor köszöntötte a megjelenteket. Szólt a magyar nemzet életerejéről, a XX. századi megpróbáltatások utáni új országépítő tevékenységről - arról, hogy az ezeréves ország ma ismét fiatal.

A vacsora alatt a Szászcsávás erdélyi cigányzenekar szórakoztatta a vendégeket, Tabányi Mihály tangóharmonika-művész pedig Zsébényi Adrien énekművészt kísérte, aki a harmincas évek budapesti hangulatát felelevenítő dalokat adott elő.

A Folger Könyvtár épületében híres budapesti vendéglátó helyek "kihelyezett részlege" tartott nyitva: a János pincében márkás magyar borok kóstolgatására nyílott alkalom, a Kárpátia teraszán és a Gundelben nem csupán jellegzetesen magyaros ételsor, hanem az európai konyha számos más remeke is várta a nagyérdeműt, az édességek birodalmát pedig a New York kávéházat és a Gerbeaud-t felidéző díszletek között lehetett fellelni. A Vilmos sétahajónak berendezett tribünön, aki akart, "táncolhatott a kék Dunán", Doc Scantlin és Imperial Palms nevű zenekara zenéjére.

MTI és egyéb sajtó nyomán
Vissza a kezdőlapra