Főpolgármesternek lenni...
Postánkból:

Subject: Önkormányzatiság civil szemmel
Date: Wed, 25 Apr 2001 16:55:46 +0200
From: Dr.Horváth Csaba
To: "'mkdsz@elender.hu'" mkdsz@elender.hu

Kedves Barátaim!

Engedjétek meg, hogy röviden tájékoztassalak benneteket arról a reményeim szerint országos jelentőségűvé váló eseményről, ami itt Óbudán az Óbudai Társaskörben történt. A beszélgetés központi témája Tarlós István polgármester "Önkormányzatiság civil szemmel" címet viselő, előadása volt. A hallgatóság között számos civil szervezet vezetője foglalta helyet.
A rendezvényen elhangzott, a MDF budapesti választmány elnökségének javaslata, hogy az országos elnökség terjessze az országos választmány elé azt, hogy a soron következő választáson a főpolgármester jelölt Tarlós István legyen. Ezt a kezdeményezést több kerületi polgármester, valamint a több civil szervezetet magába foglaló Pest- és Budai Egyesületek Szervezete is támogatta. Az pedig szinte természetes, hogy a jelenlévő Óbudai civil szervezetek kivétel nélkül egyhangú lelkesedéssel fogadták a hírt, és támogatásukról biztosították Tarlós Istvánt.
A rendezvényen Tarlós István Óbuda-Békásmegyer polgármestere kijelentette: a feladat nagyságától, az ilyenkor "szokásos" lejárató akcióktól nem hátrál meg. A pártok közötti egyeztetések folynak Ő az egység megtartására törekszik, s támogatja a további egyeztetéseket.
Barátaim! Én Óbudai vagyok, ismerem a polgármestert, s bátran ajánlom figyelmetekbe. Azt hiszem, nem várhatunk sokáig, minél hamarabb meg kell nevezni az MKDSZ-nek is a maga jelöltjét. Hiszem, hogy az MDF jól választott.
Üdvözlettel:
Dr. Horváth Csaba
Ui: Természetesen örömmel olvasnám levelemet az MKDSZ honlapjánÖrömmel adunk hírt Horváth dr. leveléről. Az is jó dolog, hogy a hajdan SZDSZ támogatottságú polgármester idejében felismerte az SZDSZ önkormányzati politikájának kétarcúságát és vállalta a kevés esetben sikeres független utat.
Az MDF eddig sikertelen volt a fővárosban, s az általuk adott támogatás aligha több, mint amit egy-egy civil szervezet tud nyújtani. Ezért inkább úgy látszik, hogy ezzel a jelöléssel nem annyira a jelölt helyzete lesz jobb, hanem az MDF akarja önmagát részesíteni Tarlós polgármester úr népszerűségéből. Ami persze nem bűn, sőt ügyes húzás.

Mint tudjuk, a legutóbbi két alkalommal az MKDSZ (illetve 94-ben KDNP) adta a közös jelöltet. Szerencsésebb lett volna, ha a pártok előbb egymással egyeztetnek, s őszinte együttműködési szándékkal keresik meg az a személyt, akinek a legjobb esélye van nyerni.
A tét nagy, de a helyzet nem reménytelen: az MSZP kevésbé támogatja Demszkyt, mint eddig. Ráadásul Demszky, a pártelnök, okvetlenül megkopik. Eddig a kényes témákról előkelően távol tartotta magát, most meg kénytelen bemenni a ringbe. A főpolgármester úr épp most készül átmenni demagógba, ha ugyan korábbi állapotához képest ez még lehetséges. Tehát legyőzhető, de a jobb oldalnak nagyon vigyáznia kell, nehogy a szocialistáknak kaparja ki a gesztenyét.

Rossz jel, hogy a jelölés, amelyről a fenti e-mail hírt ad, nem kavarta fel a sajtó-vizeket. Mintha azon a szinten kezelnék, amit egy két százalékos párt bárminemű döntése jelent.
 
 

Vissza a kezdőlapra