Fonákja és színe
HÍREK az MSZP háza tájáról

FIGYELEM, A SZEGFŰ HALVÁNYODIK!

AZ MSZP ELNÖKÉNEK NYILATKOZATA
A nyilatkozat
Kommentárunk
A dabasi időközi országgyűlési képviselőválasztás, a MIÉP jelöltjének visszaléptetése és Csurka István ezt indokló nyilatkozata után immár megkerülhetetlen a kérdés: mi a tényleges viszonya a Fidesznek a Magyar Igazság és Élet Pártjához? Ennek tisztázására intéztem levelet Orbán Viktorhoz, mint a Fidesz első emberéhez, hiszen a választóknak joguk van tudni, hogy ha a Fideszre szavaznak, milyen esetleges koalíciót támogatnak. Nem ismétlődhet meg az, ami 1998-ban történt, amikor a Fidesz politikusai az utolsó pillanatig tagadták egy Fidesz-kisgazda kormány lehetőségét. Orbán Viktor nem válaszolt kérdéseimre, helyette a kormányszóvivő próbálkozott - sikertelenül - valamiféle magyarázattal, ami egyébként sem az ő feladata.
A MIÉP jobb oldali ellenzéki párt. Ez a két körülmény szabja meg a Fidesszel való viszonyát. Ellenzéki - a dabasi kampányban is élesen támadta a Fideszt. Jobb oldali, tehát szavazói soha nem fognak a posztkommunista MSZP-re szavazni. Ha elmennek a második fordulóra, akkor az állva maradt jobboldali jelölt számíthat rájuk. Ennek semmi köze nincs a koalícióhoz. A két párt viszonyát, egymástól való távolságát Kövér László világosan megfogalmazta sőt még a választások előtt élesen elhatárolódott a MIÉP-től. Kovács hiába próbálja Orbánt bevonni a pártpolitikai ügyekbe - ezek nem miniszterelnöki feladatok. Ha Kovács ezt nem látja, nem is alkalmas még a jelöltségre sem.
Ennél is tovább lépett Orbán Viktor a közszolgálati televízió kedd esti műsorában. Egyértelműen megtagadta, hogy kizárja a Fidesz és a MIÉP koalíciójának lehetőségét, sőt azt is kijelentette, hogy erről a 2002-es országgyűlési választások végéig nem hajlandó nyilatkozni. Az interjúban Orbán Viktor Kövér László azon korábbi nyilatkozatánál is tovább lépett, miszerint a Fidesz-MIÉP szövetségnek az Európai Unió fenntartásai jelentik az akadályát. Orbán Viktor ugyanis kijelentette, hogy nem tekinti mérvadónak az Európai Unió, vagyis az abban tömörült demokratikus országok véleményét a MIÉP megítélésében.
Erről volt szó az m1 múlt heti műsorában, amelynek szövegét mi is közöltük. Kovács László - bárki meggyőződhet róla - átértelmezi Orbán Viktor szavait, ahogy Baló is megpróbálta, de Orbán pontosan hárított.
Egyébként, mivel naponta ötször halljuk a MIÉP-pel való riogatást, meg kell kérdeznünk: a két harmados többség birtokában a szocialista-liberális purifikátorok miért nem tiltották be ennek a pártnak a működését. Ha akkor még alkotmányos párt volt, most miben romlott akkorát, hogy nevének kimondása is átok??
A Magyar Szocialista Párt a demokrácia alapkövetelményének tartja, hogy a választók egyértelmű tájékoztatást kapjanak arról: kiket segítenek hatalomra szavazatukkal. A szocialisták a Fidesztől eltérően egyértelművé teszik, hogy a MIÉP-pel elképzelhetetlennek tartják a közös kormányzást.
1994-ben az MSZP még azt is titkolta, hogy Horn Gyula lesz a miniszterelnök.
A Fidesz elnöke épp Dabas előtt  egyértelműen elhatárolódott a MIÉP-től. Korábban is mondott olyant, hogy ha csak Fidesz- MIÉP koalícióval lehetne kormányozni, akkor új választást kell kiírni. Ám a szocialisták csak azt hallják meg, amit meg akarnak hallani.
 
2001. április 13. Bohóckodó elnökség

Schmuck Andor aláírásgyűjtési akciót javasol annak érdekében, hogy az MSZP következő kongresszusán tartsanak bizalmi szavazást a párt elnökségéről, mert szerinte a testület politikailag fajsúlytalanná vált. A "szocialista párton belüli őszinte véleménycserének fórumot teremtő", a közelmúltban létrehozott G3 Klub egyik alapítójaként Schmuck Andor pénteken az MTI-nek elmondta: a klub soron következő plenáris ülésén javasolni fogja, induljon aláírásgyűjtési akció azzal a céllal, hogy a következő MSZP-kongresszuson legyen bizalmi szavazás az elnökségről.

A párttagságát a váci MSZP-szervezetben március másodikával visszaállított "politikus" megfogalmazása szerint az MSZP elnöksége egy politikailag fajsúlytalanná vált, bohóckodó testület, amely nem tudja kezelni a párton belüli problémákat.

Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez egy jobb sorsra érdemes ember kétségbeesett kísérlete arra, hogy a szocialista párt életébe beleszóljon és zavarkeltéssel újra, és újra nyilvánosságot kapjon.
 

Úgy véljük hogy Schmuck Andorral sok jobboldali ember egyetért. Juhász érdemben nem válaszolt, csak ellentmondott a kritikának. A cáfolat hiánya akár beismerésnek is tekinthető.


2001. április 16. Hanti Vilmos levelét megírta

Az MSZP Alulnézetből Köre 2001. április 7-én levélben fordult az MSZP elnökéhez. Ezt Húsvét után hozták nyilvánosságra. Figyelemre méltó levél, már a megszólítás is. Kovács már korábban nyilatkozott, párton belül helyén valónak érzi a másutt már megkopott megszólítást. Nosztalgia párt. Miniszterelnök jelöltjeik is a nyolcvanas évek figurái.
Tisztelt Kovács Elvtárs!

Tájékoztatjuk, hogy az MSZP szervezeti szabályzatának megfelelően megalakítottuk az MSZP Alulnézetből Körét, s az alábbi levél elküldéséről szavaztunk alakuló ülésünkön:

Javaslat az MSZP Országos elnökségének

Az MSZP Alulnézetből Körének céljai:

1. Segítsük az MSZP választási győzelmét;
2. Szeretnénk elérni az MSZP tagok, szimpatizánsok, választók véleményének intézményes eljuttatását a párton belüli legfelsőbb szintekhez;
3. Támogatjuk a civilkontroll kiépítését a hatalom ellenőrzése érdekében;
4. Szeretnénk véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy mi, MSZP-tagok, szimpatizánsok elmondhatunk bármit, nincs súlya; szerepünk csak a választások pillanatában fontos;
5. Szakítson a pártvezetés az idejétmúlt módszerekkel (formális fórumok, "társadalmi párbeszédek" szervezése stb.), helyettük szorgalmazzuk a modern közvélemény-kutatások, az internetes levelezési formák kiépítését;
6. Sokat segítene, ha elkerülne az MSZP Honlapjára az egyes MSZP vezetők e-mail címe, ahol vezetőink bármilyen rendű és rangú kérdésre részletesen válaszolhatnának az érdeklődők számára. (Szeretnénk, ha az Alulnézetből Kör saját fórumot kaphatna az MSZP Honlapján.)
7. Javasoljuk hogy az MSZP kormányprogramja 2001. július 1-től ne a régi módon készülnök (X szakértőcsoport kidolgozza, a hatalomgyakorlók hozzászólnak, nagy név hitelesíti), hanem valamennyi meghatározott társadalmi csoportot közvélemény-kutatási módszerekkel kellene megkérdezni, mi tetszik, mi nem, mi hiányzik a szocialisták kormányprogramjából, majd újra és újra átdolgozva, a választók véleményének figyelembevételével készüljön el a szocialisták végleges kormányprogramja. Ez az új gyakorlat 2001. második felében folyamatosan tematizálná a közéletet, s többek közt megalapozná a 2002. évi választási győzelmet;
8. Az MSZP további demokratizálása érdekében fontosnak tartjuk hogy több miniszterelnök-jelölt közül a legalkalmasabb kiválasztására - az országos közvélemény-kutatási adatok ismertetése után - a kongresszuson kerüljön sor.

Hanti Vilmos, az MSZP Alulnézetből Köre vezetője

 
 
E levél szerzői tehát bíznak a pártvezetésben, miközben a párt egészében a tagság szerepét jelentéktelennek, a pártvezetés és programkészítés módszereit elavultnak látják. Mit mondanának, ha nem bíznának Kovács elvtársukban?

Hanti Vilmos, ki Kovács Lászlóval elvtárs, nem véletlenül írja, hogy "Támogatjuk a civilkontroll kiépítését a hatalom ellnőrzése érdekében. Ő ezt  már régen megkezdte. Szervezetének - amelynek elnöke - neve és címe: Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma; 1701 Budapest, Postafiók 244.  Vigyázni kell, mert a szocialista segédcsapatok gyakorta bújnak semleges, sőt vonzó nevek és címek  mögé.

Vissza a kezdőlapra