Hírek röviden
Tartalom:

NATO értekezlet Budapesten
Új vezetés a budapesti Fidesz élén
A miniszterelnök látogatása a Fidesz és az MDF frakcióülésén
Torgyán függetlenként vitázik Áder Jánossal
Perelnek a zámolyi romák, nevükben tartottak nemzetközi sajtótájékoztatót

A nemzetközi szervezetek vezetői értekezletei gyakorta generálnak tiltakozásokat, tüntetéseket. A ma kezdődő NATO értekezlet zavartalan munkája remélhetőleg kellően biztosított. Több száz rendőrt vezényeltek ki a Budapesti Kongresszusi Központhoz a külügyminiszteri találkozó miatt. A biztosítást lovas és kutyás rendőrök mellett több tucat motoros is segíti. Az ORFK a biztonsági zónába még vízágyút is kért. A kordonokkal lezárt területekre a diplomatákon kívül senki nem léphet be. Az országhatárokon eddig még gyanús beutazót nem észleltek.
A NATO-főtitkár kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozója először egy újonnan felvett tagállamban lesz.
A főtitkár elismeréssel szólt Magyarország és a szomszédos államok kapcsolatainak alakulásáról, kiemelve a magyar-jugoszláv kapcsolatok fejlődését, méltatva Magyarország erőfeszítéseit.

Deutsch Tamást választották a Fidesz budapesti elnökévé.
A szervezet alelnöke lett Juhos Katalin, a XI. kerület polgármestere, Mitnyan György, a XII. kerület polgármestere, az eddigi elnök, Tirts Tamás, a Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetője és Ughy Attila XVIII. kerületi országgyűlési képviselő.

Orbán Viktor az egyeztetések fontosságára hívta fel a figyelmet a Fidesz-frakció hétfői ülésén, amelyen több kormánytag is megjelent.
A miniszterelnök arra az esetre utalt, amikor az egészségügyi törvénycsomaggal kapcsolatban két módosító indítvány ügyében is a szakminiszter álláspontjával ellentétesen szavazott a Fidesz-frakció. Ebben az esetben sem lett volna probléma, ha jobban működött volna az egyeztetés, ha többet beszélgetünk - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy formálisan nem egyeztettek, de a vitás kérdések nem kaptak kellő súlyt.

Az Országgyűlés elnöke hivatalos levélben tájékoztatta a Független Kisgazdapárt elnökét arról, hogy új üléstermi helyét a független képviselők között jelölte ki.
 Torgyán József Áder Jánost korábban arra kérte, hogy "a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint állítsa helyre a törvénysértés miatt semmis frakcióhatározatok bejelentése előtti állapotot". Politikai pályafutásomat eddig is és a jövőben is a jogszabályok és a bírósági ítéletek feltétlen tisztelete jellemezte és jellemzi, ezért még az Országgyűlés elnökének felszólítására sem áll módomban jogerős bírósági ítélettel szembehelyezkedni - jelentette ki Torgyán József, aki lemondásra szólította fel Áder Jánost.

A zámolyi romák rágalmazás miatt keresetet nyújtottak be Franciországban a Jane’s Intelligence Digest ellen.
A brit szakfolyóirat ugyanis korábban, megbízható hírszerző forrásokra hivatkozva, azt állította: a cigány családok kivándorlása mögött az orosz titkosszolgálat van.Krasznai József, a Strasbourgban menedékjogot kérő zámolyi romák szóvivője és a családokat segítő jogvédők – többek között Bombola Mihály rendező, Georges Federmann pszichiáter, Klauber Vera kisebbségkutató, Richard Moyon szakszervezeti aktivista – nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak szombaton, amelyet a Társaság a Szabadelvű Belvárosért nevű szervezet rendezett.
Katz Katalin jeruzsálemi egyetemi tanár évekkel ezelőtt, a cigány holokauszt kutatásakor ismerkedett meg a zámolyi családokkal. Saját pénzét ajánlotta fel a romáknak. Róla olyan feltevések jelentek meg, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökeként vett részt a kivándorlás előkészítésében. Meghurcoltatása ellenére Katz Katalin nem tesz jogi lépéseket, mert attól tart: az általa kezdeményezett bírósági eljárás elterelné a figyelmet az ügy valódi főszereplőiről, a romákról.
Borovi János Párizsban élő tanár a Népszabadságnak elmondta: a romák menedékjoga Franciaországban komoly érdeklődést váltott ki, legutóbb a Le Figaro foglalkozott a témával, a National Geographic áprilisi száma pedig a zámolyiaknak nyolc oldalt szentelt.

Báthory János, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke elmondta: sajnálatosnak tartja a zámolyiak kivándorlását, de a kormányzat cigánypolitikáját nem ez az eset fogja meghatározni.
 
 

Vissza a kezdőlapra