Gazdasági hírek - röviden
2007-ben be lehet vezetni Magyarországon az eurót - mondta Járai

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Magyarország 2006-2007 körül kész lesz az euró bevezetésére - mondta az MNB elnöke egy lillafüredi nemzetközi konferencián.

Járai Zsigmond hangsúlyozta: addig le kell szorítani az inflációt évi 2-2,3%-ra, tovább kell csökkenteni az államadósságot és a költségvetési deficitet is mérsékelni kell. Kiemelte, hogy az euró bevezetéséig is tartani tudjuk az évi 4-5%-os növekedési ütemet, ezután pedig az uniós csatlakozás önmagában is hozzáad legalább 1 százalékpontot az évi gazdasági növekedéshez. A monetáris uniós tagság pedig - az MNB számításai szerint - további évi 0,5-0,9 százalékponttal fogja emelni a gazdaságnövekedés ütemét - emelte ki. A forint erősödésével kapcsolatban a bankelnök hangsúlyozta: az egyértelműen mutatja, hogy jó a magyar gazdaság, olyan erős, hogy szabadon mozoghat a kiszélesített sávon belül a forint, nem szorul különösebb védelemre.

Matolcsy a gazaság bővüléséről az ipari vásár megnyítóján

Az elmúlt időszakban elért gazdasági növekedés nagy részben az ipar teljesítményén alapszik - jelentette ki a gazdasági miniszter az Industria 2001 nemzetközi ipari vásár megnyitóján.

Matolcsy György hozzátette: a magyar gazdaság a térségben a leggyorsabban fejlődik, a következő öt évben is várhatóan az uniós átlagot lényegesen meghaladóan bővül. Az iparon belül a feldolgozóipar és a gépgyártás a húzó ágazat. Az elmúlt kilenc évben átlagosan évente 13%-kal nőtt az ipar termelékenysége. Az elektronika és az autóipar az Ausztriában mértnél is magasabb termelékenységi szintet ért el az elmúlt évben.

A szakminiszter szólt az ipari fejlődést közvetve támogató egyéb fejlesztésekről. Utalt arra, hogy a kormány a Széchenyi-tervben fejleszteni kívánja az infrastruktúrát, a gyógyfürdőket és a turizmust. Hangsúlyozta azt is, hogy mindemellett jelentősen bővül a fogyasztás is, ami magában hordozza a termelés bővülésének lehetőségét. Ezek a tényezők megfelelő körülményeket biztosítanak az ipar bővüléséhez, ami egyben az egész gazdaság fejlődését is szolgálja.

Az idei ipari vásáron  743 cég - 588 hazai és 155 külföldi - vesz részt. Húsz országból - köztük vezető ipari államokból és a közép-kelet-európai régió országaiból - érkeznek kiállítók.

Vissza a kezdőlapra