Nem adják fel a reményt, továbbra is kitartóan fohászkodnak magyar főpásztorért
Szükség esetén a pápához fordulnak

"Még hivatalosan nem kaptuk meg a püspöki kar döntését, ha ez megtörténik, akkor gondolkodunk majd a további lépéseken" – nyilatkozta lapunknak Elek László gútai esperesplébános, a komáromi imanapot szervező Jópásztor Társulat és Jópásztor Alapítvány titkára. Az azonban már most biztos, hogy a hívők nem adják fel a reményt, továbbra is kitartóan fohászkodnak szlovákiai magyar főpásztorért: havonta más-más magyarlakta településen tartanak ún. kisimanapot, és csakúgy, mint Komáromban, a papi és szerzetesi hivatások mellett szlovákiai magyar püspökért is imádkoznak. Legutóbb a múlt héten a komáromi járásbeli Marcelházán szerveztek imanapot. Ezen Szalay András lelkipásztor arra hívta fel a hívők figyelmét, hogy a tizenkét év könyörgése nem volt hiábavaló, hiszen a legutóbbi komáromi imanap után öt magyar fiatal választotta a papi vagy szerzetesi hivatást.

"Érthetetlen számunkra a szlovákiai magyar katolikusság mostoha helyzete. Tarthatatlan állapotnak tartjuk, hogy a Szlovák Püspöki Karban egyetlen főpásztor se képviselje a 368 ezres szlovákiai magyar katolikus közösséget" – ezekkel a szavakkal reagált a komáromi imanapot szervező hívők nevében dr. Nagy Géza Frantisek Tondrának, a püspöki konferencia elnökének a testület múlt heti tanácskozása után tett kijelentésére, mely szerint "a magyar ajkú katolikus hívekkel megfelelően törődik az egyház, ezért nem látjuk szükségét magyar püspök kinevezésének".

Ez azt jelenti, hogy még ma is időszerűek Lénár Károlynak, a Helytállásértdíjjal kitüntetett tardoskeddi esperesplébánosnak, a Jópásztor Társulat és Jópásztor Alapítvány elnökének szavai, aki tavaly a XI. imanapon így fogalmazott: "Magyar főpásztorért zörgetjük az ég ajtaját, a szentatya szívének ajtaját, de legfőképpen a szlovák püspöki kar szívének ajtaját, hiszen elsősorban rajtuk múlik, kérik-e a magyar püspököt."

A püspöki konferencia múlt heti ülésén született döntés egyértelműen jelzi: a testület nem fog magyar püspököt kérni, esetleg segédpüspököt. Amint azt dr. Nagy Gézától megtudtuk, az imanap szervezői nem adják fel eredeti elképzelésüket, továbbra is ragaszkodnak a szlovákiai magyar főpásztor kinevezéséhez, s ha kell, elutaznak a Vatikánba is, hogy kérésüket személyesen tolmácsolják a szentatyának.

Új Szó
KAMONCZA MÁRTA
Vissza a kezdőlapra